Některé nádrže na Hradecku mají zhoršenou kvalitu vody

24. září 2010

Se zhoršenou kvalitou vody musejí počítat milovníci koupání na několika místech v Královéhradeckém kraji. Rozbory hygieniků například ukázaly zvýšený výskyt sinic v přehradní nádrži Rozkoš na Náchodsku či přemnožení zelených řas v Jinolických rybních na Jičínsku. "U citlivějších jedinců, dětí, těhotných žen by sinice či přemnožené zelené řasy mohly vyvolat kožní potíže, proto doporučujeme po koupání sprchu," řekla dnes ČTK mluvčí Krajské hygienické stanice v Hradci Králové Veronika Krejčí.

Dodala, že zhoršená jakost vody je také na Divoké Orlici v Kostelci nad Orlicí na Rychnovsku, kde se ve vodě vyskytují přemnožené koliformní bakterie a enterokoky. "Tam bychom citlivějším lidem koupání vůbec nedoporučovali, protože nemají možnost se osprchovat," řekla Krejčí. Snížená průhlednost vody je na Tiché Orlici u Borohrádku na Rychnovsku.
Většina vodních ploch v kraji však zatím potíže s kvalitou vody nemá, podle informací hygieniků jsou například v pořádku nádrže v Dachovech či Ostružnu na Jičínsku. Za kvalitu vody v koupalištích odpovídají jejich provozovatelé. Hygienici provádějí dvakrát týdně kontroly kvality vody v takzvaných koupacích oblastech. Výsledky zveřejňují na webových stránkách www.khshk.cz

Logo
Spustit audio