Několik desítek lidí čeká jiná práce kvůli snížení výroby superbů

25. září 2010

(ČTK) - Plánované snížení výroby superbů v pobočném závodě Škody Auto v Kvasinách nutí firmu nejen propustit desítky lidí z řad zapůjčeného personálu, ale také najít jiné umístění pro více než třicet kmenových zaměstnanců. Snížení denní produkce ze 100 na 80 vozů chystá firma během příštího týdne. ČTK to dnes řekli zástupci firmy a odborů.

Vedení automobilky již dříve odůvodnilo dočasné snížení produkce luxusní limuzíny pomalým rozběhem prodeje na začátku roku. Zástupci automobilky nyní vedou s odboráři intenzivní jednání o tom, jak celou věc personálně řešit. Podle mluvčího firmy Jaroslava Černého není ale dosud možné upřesnit, kolik lidí z řad zapůjčeného personálu bude muset firma propustit. Jak ale dnes řekl ČTK vedoucí odborářů v Kvasinách Jaroslav Martinec, snížení produkce nutí změnit práci také několika desítek kmenových zaměstnanců. Původně podle Martince firma prosazovala, aby se po snížení výroby přešlo na montáži ze dvousměnného na jednosměnný provoz. To ovšem odboráři odmítli s tím, že při takovém tempu není možné zaručit špičkovou kvalitu vozů.
Na začátku jednání tak hrozila změna pracovního zařazení téměř sedmi desítkám lidí. Po řadě jednání se podle Martince tento počet snížil na skupinu asi 32 lidí. Někteří z nich přejdou zřejmě na hůře placenou práci v lakovně či svařovně. Existuje i varianta, že by dobrovolníci mohli udržet výši platu i své postavení v montáži, ale dojíždět dočasně do závodu v Mladé Boleslavi.
Jak zástupci odborů, tak firma shodně tvrdí, že celá situace se stále řeší a není dosud jasné, kolika lidí se nakonec bude organizační změna týkat. Podle Martince ale zřejmě zůstane i po zmírnění taktu výroby na montáži dvousměnný provoz, a to zřejmě až do léta. Celou situaci ale může ještě změnit vývoj situace v odbytu superbů.
Podle Černého by se situace měla postupně zlepšovat, protože v březnu již firma prodala 2500 vozů Superb. Firma plánuje letos prodat asi 25.000 superbů, zatímco loni jich prodala 16.700.

Spustit audio