Nejkrásnější květina jiřina je fialová s bílými konci lístků

24. září 2010

Nejkrásnější květinou jiřinou byla na tradičních slavnostech v České Skalici na Náchodsku vyhlášena odrůda fialových květů s bílými konci lístků. Pro tuto dekorační odrůdu hlasovalo zhruba šest procent z asi 500 návštěvníků výstavy. Celkem se o pozornost pěstitelů ucházelo na 150 odrůd těchto květin, řekl ČTK ředitel muzea Boženy Němcové Milan Horký. Zdejší jiřinkový park mezi kostelem, starou farou a Steidlerovým hostincem představuje zhruba 1100 kusů vysazených jiřin.

"Jiřinky se uplatňují jak v malých zahrádkách, tak i ve veřejných sadech a parcích. Řezané květy jsou poměrně trvanlivé a hodí se pro vazbu kytic, věnců a jiných květinových dekorací," uvedl.
Výstavu jiřin, která se koná již od roku 1837, zahájil minulou neděli koncert klavíristky Evy Suchánkové a zpěvačky Magdaleny. V sobotu byl na programu křest nové odrůdy, kterou vyšlechtili odborníci v Průhonicích. Na programu byly také ukázky aranžování květin, výtvarné dílny, promenádní koncert či vystoupení mažoretek.
Součástí programu byl v sobotu také Jiřinkový ples v místní sokolovně, který nahrazuje historický Jiřinkový bál v Jiřinkovém sálu muzea. "Bál nepořádáme každý rok kvůli vysokým nákladům, proto připravujeme alespoň ples," uvedl Horký. Jiřinkový bál v České Skalici navštívila dvakrát spisovatelka Božena Němcová, v roce 1837 se z něj dokonce vracela jako královna bálu. Ve stejném roce se v České Skalici také poprvé uskutečnila výstava jiřin.

Spustit audio