Nedělní Noční linka: Domácí výroba

19. květen 2019

Co si vyrábíte sami doma? Zavařujete ovoce a zeleninu? Udíte maso nebo klobásy? Sušíte bylinky a mícháte si své vlastní masti nebo tinktury? 

Podědili jste recept na likér či pálenku? Zkoušeli jste domácí sýr, tvaroh nebo třeba máslo? 

Obdarováváte své blízké vlastnoručně vytvořeným mýdlem, svíčkou, solí do koupele? Děláte si vlastní zubní pastu, ale i prášek na praní? Ještě jste si nikdy nekupovali šálu ani teplé ponožky, protože si je vždycky upletete? Proč doma něco vyrábíte? Baví vás to?

Chcete uspořit za zbytečně drahé zboží v obchodě? Snažíte se šetřit životní prostředí?  

Zavařování, kutilství pletení...

Někdo si sušíme a mícháme vlastní čaje a ty kupované pytlíkové nám nesmí přes práh domu, jiný zase zavařuje všechno od ovoce, zeleniny, přes houby, až po maso. Vaříme si mastičky z bylin nebo macerujeme ovoce v lihu a těšíme se na domácí ovocný likér.

Tzv. hand made výrobky se rozšířily v poslední době také díky internetu, sociálním sítím. Šanci nabídnout své domácí výrobky tak mají i ti, kteří si nemůžou dovolit vlastní obchod nebo stánek. Ať už jsou to maminky na rodičovské, lidé starající se o handicapované příbuzné nebo sami ti, kteří se musí s nějakým handicapem popasovat.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.