Neděle: Jste sami sebou, nebo se přizpůsobujete?

17. květen 2015

Dokázali jste zůstat sami sebou, nebo vám záleží na tom, co si o vás myslí jiní? Jak často si říkáte, co by tomu řekli lidé? Přemýšlíte o tom, co si o vás myslí ostatní a nebo to neřešíte? Je člověk šťastnější, když si žije podle sebe? Cítíte se být sami sebou nebo žijete podle nějakého vzoru (rodičovského, partnerského)? A co si o těchto vzorcích myslíte? Co je podle vás důležité pro to, aby byl člověk spokojený a šťastný?

Co by tomu řekli lidi? Nebudu to dělat, protože by to vadilo mému... Sami si dosaďte, kteří lidé soudí vaše skutky a odrazují vás o toho, co váš činí šťastnými. S pocitem štěstí podle psychologů přímo souvisí zdravé sebevědomí založené na poznání a přijetí sebe sama.

Pokud své sebevědomí odvíjíme od hodnocení druhých, dostáváme se tak do závislosti na druhých a do pasti, která z nás udělá nesvobodné. Přitom to, jak nás druzí hodnotí, vychází nejen z toho, jací jsme a jak působíme, ale hlavně z toho, jací jsou oni, jaká je jejich životní zkušenost a aktuální nastavení. Psychologové proto radí více věřit sám sobě, protože my sami se známe nejlépe.

Neustále něco očekáváme a často přichází zklamání. A to nám cestu ke štěstí nezkrátí. Raději bychom se měli naučit být více tolerantní a brát věci, tak jak přicházejí, bez zbytečných soudů a velkých očekávání. A jak to máte vy?

autor: kas
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.