Návštěvníky Krkonoš čeká opět omezení vstupu

23. září 2010

Již tradičně je Správa KRNAP nucena v době letních prázdnin vydávat "omezení vstupu z důvodu ochrany přírody" do některých oblastí národního parku. Příčinou tohoto opatření je neukázněnost některých návštěvníků hor. Účelem nařízení je omezení přístupu veřejnosti do některých lokalit národního parku s výjimkou značených turistických cest Klubu českých turistů a cyklotras Správy KRNAP. Omezení přístupu je platné od 20.7. do 15.10. V terénu budou hranice těchto lokalit označeny tabulkami s textem, který bude uveden také v polském a německém jazyce.

Každoročně vydávané omezení vstupu se týká v drtivé většině I. a II. zóny národního parku. Přesná specifikace oblastí a jejich slovní popis je k dispozici na obecních a městských úřadech, jejichž obvodu se nařízení týká, nebo na úřední desce Správy KRNAP.
Důvodem omezení vstupu je rušení klidu zvěře, zejména v době přivykání na místa poblíž přezimovacích obůrek a v době říje, snížení potravní základny pro tetřevovité a další semenožravé ptáky a savce, ke kterému dochází v důsledku devastace porostů brusnice borůvky v místech vyhledávaných sběrači borůvek, a poškozování lokalit výskytu zvláště chráněných a ohrožených druhů rostlin v důsledku nadměrné návštěvnosti přírodovědně hodnotného území.
Celoročně pohyb po národním parku upravuje Návštěvní řád Správy KRNAP, který zakazuje na území I. a II. zóny vstup mimo turistické značené cesty a sběr lesních plodů. Současné nařízení je tedy možno považovat za zdůraznění již existujícího zákazu.

Spustit audio