Návštěva: americký dirigent Paul Mauffray

1. červen 2014

Určitě znáte asi nejznámější valčík Johanna Strausse mladšího Na krásném modrém Dunaji. Co ale patrně nevíte je, že jeho napsání má úzkou souvislost s bitvou na Chlumu u Hradce Králové v roce 1866. Jakou? To vám samozřejmě neřekneme. Poslouchejte první červnové vydání pořadu Návštěva a Paul Mauffray vám to poví sám.

Z libret oper Leoše Janáčka se naučil česky Paul Mauffray, dirigent z amerického New Orleansu. Miluje českou hudbu, Janáčka samozřejmě především. A právě on ho před dvaceti lety přivedl do Hradce Králové. To u nás dirigoval, trochu shodou náhod, které ale většinou mají svoji roli, poprvé.

46-tiletý Paul Mauffray je ctitelem Leonarda Bernsteina. Jeho koncerty s výkladem uváděných skladeb si dokonce v době svých studí natáčel z vysílání ČT. A na tradici slavného dirigenta navázal vlastními pořady.

„Nechtěl jsem, aby posluchači během skladby museli hledět tři minuty na jeden obraz, tak jsem se rozhodl promítat i noty pro orchestr a ukázat lidem, co se ve skladbě děje. Různé nástroje jsem označil odlišnými barvami, takže divák bude vědět, kdy který nástroj nastoupí a co bude hrát. I člověk, který neumí číst noty, může pochopit, co bude následovat,“ vysvětluje Paul Mauffray a dodává, že má připraveny i pasáže, kde část skladby zahrají nejprve jedny nástroje, pak další a nakonec všechny dohromady. „Je to jako když děláte sendvič. Nejdřív vezmete sýr, pak šunku a nakonec to vložíte mezi krajíce chleba. Lidé tak poodkryjí, jak celá skladba vypadá a je komponovaná,“ přibližuje svoji metodu laureát prestižních dirigentských soutěží, který má za sebou angažmá v pražském i brněnském Národním divadle.

Americký dirigent Paul Mauffray

Hezký poslech vám v neděli 1. června 2014 po 18. hodině přeje autorka pořadu Eva Zálešáková!

autor: Eva Zálešáková
Spustit audio