Nadšenci se snaží o návrat vzácného větrného mlýna do Borovnice

22. duben 2014

Jiří Chvojka se už 12 let snaží o to, aby se do jeho rodné Borovnice na Novopacku vrátil větrný mlýn. Stával tam až do konce 60. let. Pak byl zničený a torza jeho technologie při stěhování a pobytu v různých depozitářích čas zcela znehodnotil. Mlýn ale podle Jiřího Chvojky do krajiny v Podkrkonoší patří, a tak shání peníze i dobrovolníky.

Vzácný větrný mlýn, který stával u Borovnice až do roku 1968, byl jediný svého druhu v Čechách. Podle Jiřího Chvojky se stal obětí neznalosti.

„Protože stál mimo obec, tak se to ničilo, peníze na nic nebyly. A když se podaří vrátit ho sem, bude to zase – stejně jako ten původní – jediný mlýn německého typu, celootočný, celodřevěný v tomto kraji a v Čechách vůbec,“ říká Jiří Chvojka.

Mlýn se musí zbudovat úplně nový a stát by měl tentokrát blíže obci. Rozpočet na jeho obnovu počítá se skoro 3,5 miliony korun. Se sháněním peněz má pomoci celonárodní sbírka.

„Obec vždycky přispívá, když je nějaká povodeň; vezli jsme peníze až támhle na Majdalenu. Takže snad se nám to vrátí,“ doufá Chvojka. Stavět by se podle něj ideálně mělo začít v roce 2016.

„To by bylo takové správné výročí, protože mlýn byl z roku 1846. Takže snad se to podaří.“

Po obnově by mlýn mohl sloužit i jako rozhledna s výhledy na hřebeny Krkonoš nebo na zříceninu hradu Pecka.


Zvětšit mapu
autor: Hana Novotná
Spustit audio