Nadšenci dokončují stavbu malého parníku, který vypluje na Labe

24. září 2010

Skupina nadšenců v těchto dnech na zahradě rodinného domu v Předměřicích nad Labem na Hradecku dokončuje stavbu šestnáctimetrové lodi Královna Eliška. Plavidlo, jež rozšíří flotilu Hradecké paroplavební společnosti, by mělo vyplout na řeku na začátku prázdnin, řekl ČTK Jaroslav Kostkan z Hradecké paroplavební společnosti. "Návštěvníkům loď nabídne větší pohodlí, než mají na šest let starém parníčku, do budoucna na lodi počítáme i s tanečním parketem, grilem a barem," dodal Kostkan.

Trup získala Hradecká paroplavební společnost z lodi, která převážela dřevo na Dněpru, koleso umístěné na zádi pohání parní stroj o síle 30 koní. "Věříme, že loď bude schopná jet rychlostí až 12 kilometrů v hodině, to však zjistíme až po jejím spuštění na hladinu," řekl Kostkan.
Skupina nadšenců strávila budováním lodi v posledních třech letech lodi tisíce hodin. "Nyní už skutečně dokončujeme detaily, natíráme poslední části, uklízíme," řekl Kostkan. Stavba plavidla přišla na několik set tisíc korun, 100.000 korun na dokončení plavidla přispěla královéhradecká radnice.
Hladinu řeky Labe brázdí v Hradci Králové od října roku 1998 parníček Hradec, letos na jaře k němu přibyla několikametrová replika pirátské lodi. Hradecká paroplavební společnost provozuje i půjčovnu lodiček.
"Nyní lodě jezdí pouze o víkendech, plný provoz zahájíme se začátkem prázdnin. Zájem je rozdílný, záleží na počasí, ale stane se, že některý den nepřijde nikdo," řekl Kostkan. Dodal, že Královna Eliška by měla vyrážet z přístaviště v centru města pouze po objednání. "Roztopení kotle a příprava lodi zabere až 1,5 hodiny času, navíc uhlí, kterým se pod kotlem topí, je drahé," zdůvodnil.
Hradecká paroplavební společnost společně s hradeckou radnicí uvažuje o splavnění Labe až do nedalekých Smiřic. "Zatím můžeme z Hradce dojet až k jezu v Předměřicích nad Labem, ale tam už nám vadí jez, vymýšlíme proto technické řešení, jak tento problém vyřešit, aby návštěvníci mohli vidět delší úsek řeky," řekl Kostkan.

Logo
Spustit audio