Náchodští občané nesouhlasí s využitím areálu bývalé Tepny

21. září 2010

Protest proti využití areálu bývalého textilního podniku Tepna Náchod soukromým podnikatelem zaslal náchodský Sbor dobrovolných občanů zastupitelům města. Ten nesouhlasí s podnikatelským záměrem vystavět na místě areálu tepny obchodní centrum s velkým parkovištěm. Zároveň upozorňuje na neutěšený stav, ve kterém se objekty bývalé továrny Tepna nacházejí. Situace se může z důvodu prodloužení administrativního procesu při schvalování kontroverzní stavby ještě zhoršit. V dopise se dále odvolávají na petici, kterou už v loňském roce zastupitelům předložili. Sbor také požaduje, aby město vstoupilo znovu do jednání s podnikatelem Třešňákem a pokusilo se od něj areál Tepny odkoupit, a to za peníze, které získalo prodejem pivovaru Primátor.

Získalo by tak území v centru Náchoda a bylo by možné vytvořit plán nové zástavby s využitím finančních prostředků z Regionálního operačního programu. Popřípadě by bylo možné, jak uvádějí, pozemky rozprodat.
A jaké stanovisko zaujímá vedení města? V každém případě se s dopisem sboru dobrovolných občanů zastupitelé seznámí, ale podle vyjádření starosty Oldřicha Čtvrtečky finanční náročnost navrhovaného záměru je minimálně dvojnásobně vyšší, než město získalo prodejem pivovaru. Nutné je také přihlédnout k ekologickým zátěžím. Navíc město už má také jasno, jak využít peníze získané za pivovar. Největší část by měla jít na rekonstrukci budovy bývalé vojenské správy při přestavbě na základní uměleckou školu. Zbytek peněz potom na další potřebné investice.

Spustit audio