Náchodský zámek rozšířil svou expozici o opravené místnosti

24. září 2010

O sedm opravených místností se od dnešního dne rozšířila expozice na státním zámku v Náchodě. Návštěvníci se mohou těšit například na zrestaurované malované stropy v některých místnostech a také na exponáty přibližující život šlechty na zámku v 18. až 20. století, řekl ČTK kastelán Jiří Růžička. "Výhledově na náchodském zámku uvažujeme o čtyřech okruzích pro návštěvníky, třetí okruh chceme začít budovat v příštím roce, poslední trasa by měla nabídnout lidem návštěvu knihovny," uvedl Růžička.

"Místnosti začleníme do druhého návštěvnického okruhu, ve kterém bude k vidění například šatna posledních majitelů zámku a také netradiční lampárna - místnost, kde služebnictvo chystalo lampy pro osvětlení prostor zámku," řekl kastelán. V pokojích, kde dříve byly knížecí apartmány, jsou opravené malované stropy, v dalších místnostech správa zámku vystavuje grafická díla.
Prostory ve druhém patře zámku uvolnilo v roce 1995 okresní muzeum, protože byly ve špatném stavu. "Opravy začaly v roce 1997 a celkem stály 8,5 milionu, dalších odhadem 1,5 milionu korun stály opravy mobiliáře," přiblížil Růžička. Dosud náchodský zámek nabízel turistům 12 místností, vystavené exponáty přibližovaly především vývoj výtvarné kultury a životního prostředí v 17. a 18. století v době vlády Piccolominiů na náchodském zámku.
Zámek v Náchodě vznikl na místě gotického hradu, který od druhé poloviny 13. století střežil zemskou cestu z Čech do Kladska. Smiřičtí, kteří hrad vlastnili od roku 1544, jej přestavěli na renesanční zámek, později byl upraven a rozšířen v období baroka. Zámek, který se tyčí nad městem, nabízí jedinečný pohled na centrum Náchoda.

Logo
Spustit audio