Na zapečetěné volební místnosti s urnami dohlížela v noci policie

13. říjen 2012

Česko čeká druhý den voleb do krajských zastupitelstev a třetiny senátu. Například v Královéhradeckém kraji se i dnes otevře 940 volebních místností. Na zapečetěné salónky restaurací, sokolovny, ale i třídy ve školách přes noc dohlížela policie. Na 10 hodin dostal pečeť na dveře i zájezdní hostinec v Krňovicích u Třebechovic pod Orebem.

Je deset hodin večer a volební komise v Krňovicích začíná pečetit urny. Od této chvíle se k nim nikdo po celou noc nesmí dostat, a tak se pečetí i dveře.

Volební místnost v Krňovicích je v Podorlickém skanzenu v replice bývalého zájezdního hostince, který až do roku 1926 stával v centru Hradce Králové.

Krátce po desáté hodině večerní míří klíč od volebních místností z celkem osmi okrsků do rukou Heleny Mejstříkové, na městský úřad v Třebechovicích pod Orebem.

Nejvíce rušno bude podle Mejstříkové dnes odpoledne právě tady. „Český statistický úřad tady má předávací místo, a sem nám přivezou výsledky i z pověřených obcí, to znamená ze šesti dalších obcí,“ vysvětluje.

V Třebechovicích už tradičně očekávají první výsledky od volebních komisí zhruba hodinu po uzavření místností.

Čtěte také


Zvětšit mapu
autoři: par , sib
Spustit audio