Na vzácné chřástaly v Orlickém Záhoří upozorní zvláštní tabule

24. září 2010

Nová informační tabule s popisem chráněného chřástala polního bude tento rok jedinou viditelnou známkou toho, že se Orlické Záhoří na Rychnovsku stalo evropským ptačím územím Natura 2000. Zhruba 900 hektarů luk, na nichž vedle chřástalů žijí i další vzácné ptačí druhy, už nyní leží v chráněné krajinné oblasti (CHKO). "Loni na podzim jsme vyhlášení oblasti projednali s vlastníky a obcemi, v území se nebude bez souhlasu správy moci měnit způsob hospodaření," řekl ČTK Jan Mocek ze Správy CHKO Orlické hory.

Vyhlášku pro Orlické Záhoří a další desítku oblastí v úterý rozešle ministerstvo životního prostředí do připomínkového řízení, potom předpis projedná vláda. Záhoří tak bude jedním z prvních území Natura vyhlášených v Česku. Vzhledem k tomu, že leží v CHKO, se zatím podle Mocka nepočítá s jeho zvláštním označením v terénu. Do léta chce ale správa oblasti vymyslet novou naučnou stezku, která ptačí území protne. Stezka se bude jmenovat podle přírodní rezervace Bedřichovka. Na jedné z jejích informačních tabulí se návštěvníci Orlických hor dozvědí podrobnosti o životě chřástalů a jejich ochraně.
Správa CHKO se v souvislosti s vyhlášením ptačího území chystá v létě sledovat, zda zemědělci dodržují dohodnuté způsoby hospodaření, tedy zda sečou trávu v dohodnutém termínu. Častěji než jindy tam také turisté potkají ornitology monitorující stav populace chřástala.
Kdysi hojný chřástal patří k nejohroženějším ptákům Evropy. Hlavním důvodem jeho mizení z krajiny v druhé polovině minulého století bylo intenzivní obdělávání luk a pastvin. Úplně tento ptačí druh opustil nížiny kvůli odvodnění luk. V Česku nyní žije u Králického Sněžníku, na Šumavě, v Krkonoších, Jeseníkách, Doupovských a Orlických horách.
Ptáka velikosti koroptve, který zimuje v jižní Africe, mohou lidé spatřit jen zřídka. Aktivní jsou chřástalové převážně večer a v noci, i tehdy ale neopouštějí vysokou trávu, kde hnízdí. Riziková je pro ně doba senoseče, často totiž nestačí vyvést mláďata dřív, než se začne sekat. Kdyby zemědělci nedodržovali posunutý termín sečení, celé chřástalí rodiny by mohly skončit v žacích strojích.

Logo
Spustit audio