Na tři desítky silnic budou řidiči moci pouze se zimní výbavou

1. září 2011

Na třech desítkách míst na horských silnicích v Královéhradeckém kraji se řidiči mohou setkat s novými značkami "Zimní výbava". Od 1. listopadu 2009 nebudou moci motoristé na tyto úseky vyrazit bez zimních pneumatik či řetězů. Jedná se především o příjezdové silnice II. a III. třídy v Krkonoších a Orlických horách. Pokud řidiči od začátku listopadu použijí takto označenou silnici bez zimní výbavy, hrozí jim pokuta v blokovém řízení až 2 000 korun a zapsání jednoho bodu v registru řidičů. Mapku s místy, kde se řidiči mohou setkat s úseky s povinnou zimní výbavou, lze nalézt na odkazu SUS Královéhradeckého kraje www.sushk.cz/aktuality/zimni-vybava/. Povinnost používat na výše uvedených vybraných úsecích zimní výbavu mají řidiči do konce března.

U automobilů do 3,5 tuny musí být u zimních pneumatik hloubka dezénu hlavních drážek nebo zářezů nejméně čtyři milimetry na všech kolech. U vozidel nad 3,5 tuny pak hloubka drážek musí být nejméně šest milimetrů na všech hnacích kolech. Použití zimních pneumatik může být nahrazeno použitím sněhových řetězů.
Místa, na kterých jsou dopravní značky umístěny, jsou vybrána tak, aby v jejich blízkosti motoristé mohli najít vhodné místo pro případné nasazení řetězů a neblokovali dopravu. Povinnost používat na výše uvedených vybraných úsecích zimní výbavu mají řidiči do konce března. Platnost dopravní značky "Zimní výbava" může být odlišně upravena od obecné úpravy dodatkovou tabulkou umístěnou pod touto značkou.

Spustit audio