Na severu Česka se dala zahlédnout polární záře. Byla ale velmi slabá

21. prosinec 2015

V noci na dnešek si obyvatelé norského Osla a dalších skandinávských měst mohli užít takzvanou polární záři. V severských zemích to není tak neobvyklé. Polární záři ale mohli zahlédnout také pozorovatelé v Česku.

Polární záři zachytily mimo jiné i webové kamery Českého hydrometeorologického ústavu, a to na Javorovém vrchu v Beskydech a v Peci pod Sněžkou. Byla ale velmi slabá.

„Byla slaboučká, poměrně nečekaná, ale bylo to tím, že byla velmi nízko u severního obzoru, protože to nebylo nad naším územím,“ potvrdil Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd.

Výboj sluneční energie, který polární záři způsobuje, totiž dosahoval jen nad Polsko. V Česku se tak objevila jen světlejší šmouha na severním obzoru. Nad Oslem se polární záře projevila naplno a na fotografiích tak jsou vidět zelené záblesky na velmi projasněné obloze.

V Česku můžeme polární záři vidět velmi vzácně. „Polární záře je velmi častá v okolí pólů Země. My jsme přeci jen dál, takže u nás je vidět pouze tehdy, když je skutečně vysoká sluneční aktivita. Polární záře nad českým územím je otázka tak jednou za dva, za tři roky,“ dodal Suchan.

Letos už jsme polární záři jednou vidět mohli. A to v březnu.

autor: vok
Spustit audio