Na rychnovské pěší zóně stojí sochy hrdinů knihy Karla Poláčka

25. září 2010

Sochy pěti chlapců a psa Pajdy proslavené knihou Karla Poláčka Bylo nás pět stojí před Pelclovým divadlem v Rychnově nad Kněžnou. Slavnostní odhalení soch je plánováno na sobotu při příležitosti oficiálního zahájení divadelního festivalu Poláčkovo léto. "Pětice kluků do Rychnova zkrátka patří, protože celé město je spojené s dílem Karla Poláčka, který město proslavil," řekl ČTK Jan Tydlitát z odboru školství a kultury radnice. Město za sochy ze svého rozpočtu zaplatilo zhruba 400.000 korun.

Autor Michal Moravec z Hořic v Podkrkonoší vyrobil sochy v mírně nadživotní velikosti z pískovce, pocházejícího z Podhorního Újezda na Jičínsku. "Nejvíce práce mi dala socha Čeňka Jirsáka se psem Pajdou, nejoblíbenějším z pětice chlapců se pro mne stal Petr Bajza," řekl ČTK Moravec, který začal sochy vytesávat loni v červnu. Při výrobě téměř pět set kilogramů těžkých skulptur mu pomáhali jeho dva synové.
Sochy, stojící na rušné rychnovské pěší zóně mezi náměstím a zámkem, odhalí v sobotu ve 14:00 při slavnostním zahájení tradičního festivalu divadelních souborů Poláčkovo léto. Na sobotu organizátoři připravili také další hold slavnému rodákovi, muzikál Bylo nás pět na libreto Marie Kronbergerové. V režii Martina Otavy v něm vystoupí soubor Dětské opery Praha. Představení začne v 19:00 v zámecké jízdárně.
Novinář a spisovatel Karel Poláček se narodil v roce 1892 v Rychnově nad Kněžnou a zemřel v koncentračním táboře v Osvětimi. Kromě románu bylo nás pět napsal mnoho dalších děl, například knihu Hedvika a Ludvík či Muži v ofsajdu. Známá je i Poláčkova kniha pro děti Edudant a Francimor. Poláček také napsal scénáře k filmům Načeradec, král kibiců, Muži v ofsajdu či U nás v Kocourkově.

Spustit audio