Na řece Úpě budou v sobotu k vidění nejroztodivnější plavidla

21. září 2010

Na plavidlech, která lodě mnohdy připomínají jen vzdáleně, vyrazí v sobotu 13. června na řeku Úpu nadšenci, kteří se zúčastní 27. ročníku akce nazvané Úpění na Úpě. Na odvážné plavce čeká splutí jedenáctikilometrového úseku od Šiškovenského mostu v Havlovicích do Ratibořic. Vloni se do vln Úpy vydalo 85 členů posádek na 23 plavidlech. Největší pozornost vyvolala plovoucí postava Shreka s posádkou natřenou zelenou barvou. Na plavbu vyrazili také lodníci maskovaní za muchomůrky či za rytíře. "Stav vody je lepší než při loňském ročníku, příznivá je také předpověď počasí, na víkend by mělo být hezky," uvedl jeden z pořadatelů Luboš Pirný, který se však neodvážil odhadnout, kolik posádek se na plavbu vypraví. "Každoročně je to překvapení i pro nás, kolik lidí přijde na registraci," dodal.

Sám také netuší, jaká plavidla letos na řeku vyrazí. "Sice část z tradičních plavců známe, ale nikdo z nich předem nechce nic o svém plavidlu prozradit, aby neinspiroval konkurenci," řekl Pirný. Lodě jsou nejčastěji vyrobené ze dřeva a gumových duší, zakázáno je použití polystyrenu a komerčně vyrobených lodí.
Poprvé se Úpění na Úpě konalo v roce 1975, kdy nadšenci sjeli řeku Úpu na nafukovacích matracích, v dalších letech se počet plavců zvyšoval, dosavadní rekord činí 76 posádek s 230 plavci. Během minulého režimu byla tradice na několik let přerušena. Více o akci je možné najít na www.upeni.cz

Spustit audio