Na novém fotbalovém hřišti ve Vrchlabí začnou sportovci trénovat v létě

2. leden 2015

Ve Vrchlabí se buduje velké fotbalové travnaté hřiště a hřiště s umělým povrchem. Chybět nebude ani atletická dráha a prostory pro veřejnost. Stavba odstartovala v červnu a už je z větší části hotovo. Stavbaři teď dokončují šatny, tribuny a budovu občerstvení. Fotbalové hřiště budou využívat nejen hráči kopané, ale i atleti.

Dělníci na novém fotbalovém hřišti pracují neustále. Díky dlouhému a teplému počasí na podzim stihli téměř dokončit plochu hlavního fotbalového hřiště i tréninkové plochy.

„To už je finální vrstva písku, která se vždycky ještě nějak dorovnává a posedá. Do toho by se už měla rovnou na jaře zasít tráva,“ říká starosta města Vrchlabí Jan Sobotka ze Sdružení Zvon.

Hlavní hřiště bude pochopitelně i zavlažováno, stavbaři právě položili poslední trubky. „Jsou tam výsuvné posunovače, když se zavlažuje, tak vyjedou z trávy a stříkají dokolečka,“ popisuje starosta.

Vedle hlavního hřiště vyrůstá i tréninková plocha s umělým povrchem. Sloužit ale nebude jen pro tréninky. „Bude homologovaná na normální zápasy. Za nepříznivého počasí nebo dlouhého jara se na tomto hřišti budou hrát i zápasy soutěžního utkání,“ vysvětluje.

Kolem hřiště s umělým povrchem bude atletická čtyřdráha, která na rovince bude rozšířena na šest pruhů.

Dostaveno na konci května

Stavbaři nyní pracují hlavně na zázemí pro sportovce a návštěvníky. Vyrůstá tady zastřešená tribuna pro 300 diváků, osm šaten, toalety a občerstvení. Všechny budovy včetně pokladny mají zaoblené tvary.

K hřišti se lidé dostanou sjezdem z hlavní silnice směrem z Vrchlabí na Jilemnici a pro pěší město vybudovalo lávku přes hlavní dopravní tah. „Bude tu parkoviště asi pro 70 aut, čtyři autobusy plus připojení na městskou veřejnou dopravu,“ připomíná Sobotka.

Stavba hřiště, které přijde na 120 milionů bez daně, by měla být dokončena v květnu. „Město to dělá v rámci rozvoje průmyslové zóny Škoda Auto, takže stavba má 75 procent uznatelných nákladů – dotováno státem. Ne všechny náklady jsou ale uznatelné. Například lávka přes silnici nebo tréninkové hřiště je za naše peníze,“ dodává Sobotka.

První sportovci by tu mohli začít trénovat začátkem června.

Spustit audio