Na návrat dětí po prázdninách se chystají i  školní jídelny

28. srpen 2013

Už v pondělí začne nový školní rok. Děti tak mají před sebou posledních pár dní volna, zato ve školách vrcholí přípravy a nejen učitelé mají napilno. Na návrat dětí po prázdninách musí být připravené třeba i školní jídelny. V královéhradecké Základní škole Štefánikova teď ale všechno ovlivňují dokončované velké opravy a výměna oken.

Čilý pracovní ruch vládne i v tamní školní jídelně. Letos je situace opravdu mimořádná. Místo toho, aby se v kuchyni už vařilo pro učitele, kteří do školy přišli v pondělí, aktivně se uklízí po výměně oken, která skončila teprve o víkendu.

„Máme tady ještě trochu staveniště, ale už jsou vyměněná okna. Stavební práce už v neděli skončily a stavebníci nás v pondělí v 7 ráno pustili na náš areál jídelny a kuchyně. A v postatě máme týden na to, abychom příští týden v pondělí vařili. Tak uvidíme,“ přibližuje nynější situaci vedoucí jídelny Magdaléna Váňová.

V současných podmínkách tak bylo nutné, aby se i kuchařky na chvíli staly uklízečkami a pomohly dát školu do pořádku. Jak říká Magdaléna Váňová, učitelé se tak už mohou věnovat přípravě učebních plánů a dalším povinnostem:

„Samozřejmě děvčata ve škole pomáhala dát do pořádku třídy a kabinety. A přišli učitelé do školy, největší kus práce už mají odbytý od našich děvčat, takže už si můžou jenom tak nachystat nástěnky a připravit se na děti,“ uvádí Váňová a popisuje, jak to vypadá s přípravou samotné jídelny:

„Za normálních okolností už poslední týden vaříme, vaříme pro zaměstnance školy a mezitím si dočista chystáme ten provoz, vozí mi zboží. V běžném roce mám tak 180 až 200 tisíc v potravinách na skladě, takže ten poslední týden je nejhektičtější v naskladňování surovin a potravin.“

„Jídelní lístek už máme dokončený na celé září a doufáme, že teda v pondělí vaříme,“ uzavírá se smíchem Magdaléna Váňová.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio