Na hradeckém letišti by mohl být vojenský skanzen

24. září 2010

V areálu bývalého vojenského letiště v Hradci Králové by mohl vzniknout vojenský skanzen, který by zachoval bunkry a letecké hangáry. Se záměrem využití přišel ředitel tamního Leteckého muzea Martin Kindernay. Uvedla to dnešní Mladá fronta Dnes v příloze pro Královéhradecký kraj. "Mohl by tady vzniknout jakýsi skanzen doby, kdy tu působila armáda. Chceme vše zachovat v původním stavu - bunkry i hangáry, které byly postaveny ve druhé polovině 60. let minulého století," řekl Kindernay. Dodal, že jinde v republice se tyto objekty bourají nebo modernizují.

Pro hradeckou radnici, které areál patří, je však prioritou výstavba republikové centrály integrovaného záchranného systému hasičů a základny humanitární pomoci. Projekt by měl do Hradce Králové přinést téměř dvě miliardy korun z fondů Evropské unie. "Příští rok by se měl projekt dopracovat a začnou se projednávat úpravy s tím spojené," řekla náměstkyně hradeckého primátora Pavla Finfrlová.
Město získalo letiště o rozloze asi 230 hektarů od armády v roce 2003. Část letiště využívá k podnikání řada firem. Například společnost Delta Systém-air na něm provozuje soukromou leteckou zdravotnickou záchrannou službu. Letový provoz na letišti nyní zajišťuje soukromá společnost Gemini Port. Hradecká radnice na něm hodlá vybudovat technologické centrum pro začínající podnikatele.

Spustit audio