Na hradě v Týnci nad Sázavou vystoupejte na vyhlídku ve věži. Cestou minete netopýří kolonii

23. červen 2024

Hrad v Týnci nad Sázavou ve Středočeském kraji je místo, které se za dobu své existence proslavilo různými způsoby. Nejprve byl významným strážním hradem dohlížejícím na okolní obchodní cesty. Později ho proslavila kvalitní týnecká kamenina, která se vyráběla přímo v části hradního areálu. Posledních čtyřicet let mu popularitu zajištuje letní kolonie netopýrů.

Týnec nad Sázavou zná každý zkušený vodák. Milovníci historie si nejspíš vybaví místní gotický hrad. Říká se, že Týnec byl kdysi „otýněn“, což znamenalo, že byl obehnán dřevěnou palisádou. Byl postaven v těsné blízkosti důležitých obchodních cest a na místě s půvabným výhledem do širokého okolí. Ten si ostatně můžete vychutnat i dnes. V současnosti najdete na hradě vyhlídku, muzeum i slavnou kolonii netopýrů, díky které Týnec získal titul Evropsky chráněná lokalita. Právě v letním období se při výstupu na hradní věž netopýrům nevyhnete.

Přílet netopýrů je vždy očekáván na přelomu března a dubna. Právě pro ně byla ponechána jedna rozbitá okenní tabulka vitrážového okna v nejvyšším patře hradní věže. Otvor o velikosti přibližně 15 krát 15 centimetrů postačuje k tomu, aby se jím každoročně protáhla více než stovka netopýrů, kteří se na Týnec vrací vyvést mláďata. Ta během léta zesílí a na přelomu srpna a září netopýři opět odlétají.

Jejich početnou kolonii najdete ve druhém patře, které je jejich pobytu plně přizpůsobené. Návštěvníci jsou upozorněni na to, že za dveřmi je kvůli netopýrům tma. V šeru pak procházejí do nejvyššího patra, poslouchají jejich štěbetání a vnímají jejich uskupení zavěšená v horní levé části stropu. Jejich přítomnost dodává návštěvě hradu zvláštní atmosféru.

Cestou na vrchol hradní věže návštěvníci procházejí přímo pod netopýří kolonií

Expozice týnecké kameniny

Hrad je zároveň součástí městského muzea a vedle historicky cenné rotundy z 11. století je zajímavým dokladem středověkého hradiště, které bylo k rotundě přistavěno ve 13. století. Výhled z hradní věže je působivý dodnes. Cesta vzhůru vede dvěma patry s expozicemi na téma pohádek a středověkého stolování.

V domku přiléhajícím k hradní věži je umístěna zajímavá expozice týnecké kameniny, která měla na přelomu 18. a 19. století velice dobré renomé a kvalitou i barvou se vyrovnala oblíbenému kameninovému nádobí z Anglie. Výrobní místnosti byly tehdy umístěny přímo na hradě a k továrním účelům sloužily i prostory románské rotundy a středověké hradní věže. Dnes zdejší slavnou éru týnecké kameniny připomínají zajímavé muzejní exponáty.

Výstava seznamuje s krásou a uměním někdejší kameninové výroby
Spustit audio