Na houbařském klání v Chvalkovicích nasbírali pouze 20 kilo hub

24. září 2010

Pouhých 20 kilogramů hub se o víkendu podařilo sesbírat více než čtyřem desítkám soutěžících na čtvrtém ročníku houbařské olympiády ve Chvalkovicích na Náchodsku. "Šlo o nejslabší výsledek v dosavadní historii našich klání. Sucho nám nepřálo a noční déšť to nezachránil," řekl ČTK spolupořadatel akce Jaroslav Němec. Vítězi tak stačilo nasbírat pouze 3,4 kilogramu hub. Například při prvním ročníku v roce 2001 bralo první místo 17 kilogramů hub. "Letošní vítěz musel vědět, kam má jít. Kdo šel jen tak na náhodu, byl bez šance," řekl Němec.

Houbaři vyrazili do lesů v okolí Chvalkovic s ranním rozbřeskem a s úlovkem se do místní hospody měli vrátit do půl druhé odpoledne. Sbírali hřibovité houby, které si po soutěži odnesli domů.
Porota vedle vítěze ocenila i nálezce nejtěžší houby, který našel křemenáče těžkého 0,6 kilogramu. Jako největší rarita byl oceněn obří exemplář choroše šupinatého o váze přes čtyři kilogramy. "Nejčastěji se však v košíkách sběračů objevovaly suchohřiby," řekl Němec.
Chvalkovičtí již nyní uvažují o pátém ročníku olympiády, která je hlavně zábavou a setkáním přátel. "Protože akci musíme vyhlásit měsíc dopředu, je těžké se trefit tak, aby houby rostly. Naše heslo však je 'Není umění najít, když rostou'," uzavřel Němec.

Logo
Spustit audio