Na festivalu v okolí Kuksu vystoupí v sobotu alternativní umělci

24. září 2010

Již podruhé se v okolí Kuksu na Trutnovsku uskuteční v sobotu festival nazvaný Hudba Ticha, na kterém vystoupí především alternativní hudebníci. Výtěžek akce, jejíž součástí jsou koncerty na několika různých místech v okolí barokního hospitalu na Kuksu, bude věnován Domovu svatého Josefa v Žirči, který se stará o pacienty s roztroušenou sklerózou. "Vloni na akci přijelo zhruba 350 lidí, nyní čekáme vyšší návštěvnost, ale ani v budoucnu nepočítáme s tím, že by na festival jezdily tisíce lidí. Chceme zachovat poklidnou a meditativní atmosféru celé akce," řekla ČTK pracovnice domova Míla Kroulová. Dodala, že loni se podařilo festivalem získat na chod domova zhruba 20.000 korun.

Program festivalu zahájí v sobotu v půl druhé v Žirči Petr Korbelář a Jan Kotulán koncertem na indickou bambusovou flétnu bansuri a kytaru. Po ni vystoupí kytaristka Dáša Voňková - Andrtová, hudebník Oldřich Janota či dvojice hudebníků Irena a Vojtěch Havlovi. Odpoledne se koncerty přesunou do barokního areálu Betléma, kde bude na stezce připraven koncert Vladimíra Merty a Jany Lewitové.
Večer je připraveno vystoupení alternativního divadla Líšeň, před půlnocí ukončí festival Vlastimil Matoušek hrou na japonskou flétnu v lapidáriu barokního hospitalu v Kuksu mezi originály Braunových soch ctností a neřestí.
Domov svatého Josefa, který v Žirči funguje od roku 2001, nabízí pro pacienty s roztroušenou sklerózou 42 lůžek ve třech odděleních. Domov, který zřídila Diecézní charita Hradec Králové jako středisko Hospice Anežky České z Červeného Kostelce na Náchodsku, poskytuje klientům kromě stravy a ubytování speciální zdravotní péči, například rehabilitaci a ergoterapii. Cílem aktivit má být pomoc při návratu pacientů do rodinného prostředí. Středisko v dalších letech již neplánuje vybudování dalších lůžek, chce se zaměřit na dovybavení domova a opravu vnějšího pláště budovy.

Logo
Spustit audio