Na Domažlicku končí analogové televizní vysílání

31. srpen 2007

Na Domažlicku s posledním srpnovým dnem o půlnoci skončí - jako v první oblasti v republice - tradiční analogové pozemní televizní vysílání z vysílače Vraní vrch. Pokud zde lidé nemají takzvané set-top boxy, satelitní komplet, kabelovou televizi nebo televizi s digitálním tunerem, uvidí od 1. září místo programů České televize a Novy na svých obrazovkách jen zrnění. Prima se pilotního projektu digitalizace na Domažlicku neúčastní. Její pozemní příjem ale má v této oblasti jen omezený počet lidí.

Důvodem vypnutí analogového vysílání na Domažlicku je přechod na digitální rozhlas v sousedním Německu, který ruší televizní vysílání v ČR.

vysílač

Vysílač Vraní vrch podle některých odhadů mohl teoreticky pokrýt pozemním vysíláním oblast s až 200.000 obyvateli, ve skutečnosti ho využívala přibližně necelá polovina. Jak uvedl vedoucí projektu digitalizace v České televizi Pavel Hanuš, digitální vysílání z Vraního vrchu přijme zhruba stejný počet lidí, kteří z něj brali i pozemní vysílání. Namísto současných tří programů jich lidé digitalizací získají 16. K novým ČT 24 a ČT 4 Sport ještě 11 německých televizí.

Některé obce hlásí špatné pokrytí digitálním signálem. "Stoprocentní pokrytí nemáme, nebylo ani za analogu," řekl Jan Hamáček z ČRa. "Jsme ho ale schopni na požadavek ČT pokrýt". Přiznal, že například obec Rybník je bez digitálního signálu. V Klenčí s 1300 lidmi ho nemá téměř desetina. Problémy jsou ve Všerubech a v Bělé nad Radbuzou, kde lidé hromadně kupují satelity, které hyzdí obecní domy.

Digitální televize

Zbylé dva vysílače v Plzeňském kraji Krašov (pro Plzeňsko) a Svatobor (pro Klatovsko) mají ukončit analogové vysílání až v roce 2009.

autoři: ČTK , Směna ČRo Plzeň
Spustit audio