Na chvíli se v předvánočním shonu zastavit a udělat si domácí pohodu. Iva Hüttnerová vám řekne jak na to
Před námi je druhá adventní neděle, a tak je nejvyšší čas vytvořit si kousek předvánoční domácí pohody.
Vzpomněla jsem si na svou babičku, která při vánočním gruntování popíjela čas ze sušených jablek a hrušek. Pokud jste je nestihli usušit, nic není ztraceno. Naučím vás výborný domácí adventní pečený čaj.
Základem jsou nadrobno nakrájená jablka a hrušky. Neloupejte je, stačí je omýt a zbavit jadřinců. Přidat můžete sušené rozinky a samozřejmě koření. Mletou skořici, několik celých hvězdiček badyánu a pár kousků hřebíčku.
Vše promíchejte, vložte na vysoký pekáč, nejlépe litinový nebo kameninový, a lehce podlijte vodou. Pečte hodinu ve vyhřáté troubě na 170 °C a nezapomeňte občas promíchat.
Ještě horký upečený čaj zavíčkujte do čistých sklenic a můžete i zavařit. A na závěr to nejlepší. Dětem bude chutnat s medem a dospělým můžete přidat i kapku rumu. To abychom ten náročný advent zvládli bez úhony.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.