Muzeum v Trutnově otevřelo výstavu medailí, vyznamenání a odznaků

24. září 2010

Výstavu zaměřenou na řády, medaile, vyznamenání a odznaky otevřeli pracovníci Muzea Podkrkonoší v Trutnově. V deseti vitrínách je zhruba 250 nejrůznějších exponátů, které pocházejí ze sbírek trutnovského muzea, řekl ČTK autor výstavy Václav Horák. "Největším lákadlem může být například vatikánský Řád Řehoře Velikého II. stupně, kromě československých vyznamenání a řádů jsou k vidění také ocenění z období Rakousko-Uherska," řekl Horák.

Kromě historických medailí, řádů, vyznamenání a odznaků z období Habsburků či první světové války jsou na výstavě také exponáty pocházející z Trutnovska. "Zajímavé jsou i odznaky různých spolků, jako jsou dobrovolní hasiči či vysloužilí vojáci," řekl Horák. Podle autora výstavy lze mnoho z vystavených exponátů kvůli jejich zpracování považovat za umělecké dílo. Výstava bude v muzeu v Trutnově otevřena do 19. září.
Trutnovské muzeum vedle této výstavy nabízí stálé expozice zaměřené na Bitvu u Trutnova z roku 1866 či na regionální historii a kulturu. Součástí stálé výstavy je také soubor včelích úlů z 18. století s bohatou reliéfní řezbou. "Na říjen připravujeme výstavu textilních výtvarníků, kteří jsou sdruženi kolem akademické malířky Dany Holé," řekla ředitelka muzea Milada Ryšánková.
Trutnovské muzeum je otevřeno každý den mimo pondělí od 09:00 do 12:00, poté od 13:00 do 17:00.

Logo
Spustit audio