Muzeum v Hradci otevře výstavu historických pokrývek hlavy

24. září 2010

Návštěvníci Muzea východních Čech v Hradci Králové si budou moci od čtvrtka prohlédnout dvě stovky historických pokrývek hlavy. Výstava, nabízející především dámské klobouky, má být otevřena do dubna příští roku. "Na výstavě budou k vidění různé pokrývky hlavy, od baretu milicionáře z 50. let až po krásné secesní dámské klobouky z 19. století," řekla ČTK autorka Zdena Lenderová. Většina originálních oděvních doplňků pochází z depozitářů hradeckého muzea.

"Všechny exponáty v loňském roce prošly péčí textilní restaurátorky Zuzany Červenkové, asi sedm pokrývek hlavy jsme si na výstavu půjčili z muzea ve Vysokém Mýtě," uvedla Lenderová.
Výstava podle autorky zachycuje proměny pokrývek hlavy od druhé poloviny 19. století do konce 60. let dvacátého století. Vitríny s exponáty zaplní dva muzejní sály ve druhém patře budovy na Eliščině nábřeží v centru města. "Výstavu také doplní krátký videofilm o vývoji pokrývek hlavy od středověku do konce 18. století a dokument o pokrývkách hlavy ze sbírek Pražského hradu," dodala Lenderová.
Klobouky, čepice a další pokrývky hlavy se vyvinuly z kusu kožešiny, později látky, který původně sloužil k ochraně před nepřízní počasí a zároveň upevňoval také vlasy. V průběhu středověku získaly pokrývky hlavy tvarovou rozmanitost a navíc také identifikovaly společenské zařazení jejich nositele.

Logo
Spustit audio