Muzea v Hradci a Jičíně získala ocenění

25. září 2010

Do prvního ročníku soutěže Gloria musaealis, jež chce přispět ke zvýšení prestiže muzejních institucí v České republice, se zapojilo 29 muzeí a galerií. Královéhradecké muzeum dostalo první cenu v kategorii publikace za Fotoalbum města Hradec Králové 1918-1945. V kategorii výstava se na třetím místě umístila expozice věnovaná životu a dílu Jana Kotěry. Konala se přímo v Královéhradeckém muzeu, které slavný architekt postavil.

Jako nejlepší výstavu porota vyhodnotila novou stálou expozici Regionálního muzea a galerie v Jičíně.
Pořadatelé malou účast vysvětlují loňskými povodněmi a tím, že podobná akce se v Česku zatím nekonala. Ti, které soutěž zaujala, se nenechali ani záplavami odradit: nejméně pět institucí postižených velkou vodou se přihlásilo.
Soutěž před rokem vyhlásilo ministerstvo kultury a Asociace muzeí a galerií České republiky. Je rozdělena do tří kategorií: muzejní výstava roku, muzejní publikace roku a muzejní počin roku. Podmínkou pro účast je uskutečnění některé z akcí od 1. ledna 2002 do letošního 28. února. Vyhlášení vítězů se konalo dnes u příležitosti nedělního Mezinárodního dne muzeí.
Nejlépe ze soutěže vyšly Vojenský historický ústav v Praze a Muzeum východních Čech v Hradci Králové, které si odnesly po dvou cenách. "Vojáci" sklidili úspěch v kategorii výstava roku za expozici Atentát - Operace Anthropoid 1941-1942, která je ve Vojenském historickém muzeu v Praze na Žižkově od loňského května a kvůli velkému návštěvnickému ohlasu je prodloužena do konce letošního roku. Expozice skončila na druhém místě a katalog k výstavě je třetí v kategorii muzejní publikace roku.
Za nejlepší muzejní počin bylo oceněno Hornické muzeum v Příbrami za "Záchranu a následné využití kulturní památky dolu Vojtěch a Vodní štoly Anna". O tom, že loňské povodně nemusely od účasti v soutěži odradit, svědčí zapojení pražského Náprstkova muzea. Jako počin roku do soutěže přihlásilo evakuaci asijských sbírek z liběchovského zámku, kde voda napáchala škody za desítky milionů korun.
První ceny jsou spojeny s odměnou 30.000 korun.

Spustit audio