Mlýnek i mlýn na zrno i kmín

25. září 2010

Krkonošské muzeum ve Vrchlabí zahájilo v ambitu kláštera augustiniánů zajímavou a poučnou výstavu s názvem Mlýnek i mlýn na zrno i kmín. Slavnostního zahájení se zúčastnila Slávka Hubačíková, která poutavě povyprávěla od Josefa Štefana Kubína. Mlynář Janata z Buřan a Bohuslav Novotný, majitel soukromé mlynářské expozice v Roztokách u Semil, seznámili přítomné s mlynářským životem, který má v českých krajinách staletou tradici.

"Staročeské mlýny dotvářely ráz krajiny a představovaly určitou formu lidské důslednosti a práce. Povinností nás, co mlýny vlastníme, je, abychom toto hospodářsko-kulturní dědictví uchovali pro generaci, která přijde po nás," řekl Bohuslav Novotný.
Uceleně je zde nashromážděno neuvěřitelné množství věcí, které se týkají mlynařiny, jednoho z nejstarších řemesel vůbec. Jsou zde vystaveny modely vodních mlýnů, například i model větrného mlýna v nedaleké Borovnici. Staré mlynářské míry, které se měřily na čtvrtě, korce, měřiče, věrtele.
Klapačka na vyprašování pytů. Výstavu doplňuje rozsáhlé fotografické a textové dokumentace starých podkrkonošských a horských mlýnů. Je zde vystavena řada mlynářského náčiní. Do kuchyně našich babiček nahlédnou diváci prostřednictvím desítek různých mlýnků, malých i velkých.

Spustit audio