Mladí čeští fyzikové získali na mezinárodní olympiádě 17. místo

25. září 2010

Družstvo mladých českých fyziků obsadilo na mezinárodní fyzikální olympiádě na Tchaj-wanu mezi zástupci čtyřiapadesáti států sedmnáctou příčku. Po návratu z Asie to řekl vedoucí české delegace Ivo Volf z Univerzity Hradec Králové. "Naším nejlepším soutěžícím byl Václav Cviček z gymnázia ve Frýdku-Místku, který získal stříbrnou medaili. Matouš Ringel z gymnázia v Broumově a Petr Pošta z gymnázia v Pardubicích přivezli bronzové medaile a Jan Prachař z gymnázia v Rychnově nad Kněžnou a Jaroslav Trnka z gymnázia v Praze získali čestná uznání," uvedl Volf.

Čtyřiatřicátá mezinárodní fyzikální olympiáda se konala na Tchaj-wanu od 2. do 11. srpna. Soutěžící museli řešit trojici náročných teoretických a jednu experimentální úlohu. Témata se týkala látky, které se vyučuje na odborných vysokých školách ve čtvrtých ročnících. "Všichni naši soutěžící byli úspěšní, na přípravu museli věnovat stovky hodin svého volného času, jinak to nebylo možné zvládnout," řekl Volf.
Pětici soutěžících do 20 let, která hájila Českou republiku, vybrala porota při národních kolech fyzikální olympiády. "Zájem mladých lidí o fyziku stále klesá, v celé republice se olympiád účastní jen několik stovek studentů středních škol," konstatoval Volf. Náklady spojené s cestou nadaných fyziků uhradilo ministerstvo školství.
Soutěž mladých fyziků měla podle Wolfa na Tchaj-wanu velkou podporu. Například zlatou medaili nejlepšímu soutěžícímu Pavlu Batrachenkovi ze Spojených států předával nositel Nobelovy ceny za chemii 1986 Lee Yuan Tseh, předseda tchajwanské akademie věd. Příští, 35. ročník mezinárodní fyzikální olympiády, by se měl konat v Jižní Koreji.

Spustit audio