Mezinárodní Open Air operní festival Hradec Králové 2007

23. září 2010

Uvedením opery Tomáše Hanzlíka - Endymio - opery na barokní libreto z kroměřížského zámku, začne v pátek 27. července 2007 ve 21:00 v Atriu Santini Nového Adalbertina na Velkém náměstí v Hradci Králové Mezinárodní Open Air operní festival Hradec Králové 2007. Účinkuje Ensemble Damian, spoluúčinkuje Chorus Mauritiensis a Vox Nymburgensis, dirigent - Tomáš Hanzlík. Informace na webových stránkách www.fhk.cz.

Barokně-minimalistické opery Tomáše Hanzlíka zprostředkovávají vstup do světa, který je v kontextu současné operní tvorby a běžného i alternativního operního provozu zcela jedinečný. Kdo některou z nich slyšel - Endymio, Yta innocens, Torso (společné autorství s Vítem Zouharem), Slzy Alexandra Velikého - ví, o čem je řeč. Kdo ne, má možnost přesvědčit se v pátek 27. července ve 21 hodin v Atriu Santini Nového Adalbertina na královéhradeckém Velkém náměstí.
Opera Endymio polapí naslouchajícího během prvních několika taktů, dráždivou oscilací mezi Michaelem Nymanem a českým hudebním barokem, které je Tomáši Hanzlíkovi bohatým zdrojem inspirace. V latinském libretu z archivu kroměřížského zámku je zpracován antický příběh o sličném mladíkovi, který upadl do věčného spánku a uchoval si tak mládí. Hanzlíkovo zhudebnění je hravé a zábavné, v provedení členů Ensemblu Damian nechybí reálie barokního divadla. Olomoucký soubor s Hanzlíkovými operami už po mnoho let jezdí po "štacích" na způsob dávných divadelních společností a kdekoliv jejich představení diváci jednou shlédnou, nenechají si ujít příležitost přijít si je poslechnout znovu.

Další koncerty Mezinárodního Open Air operního festivalu Hradec Králové 2007 jsou připraveny na 3. a 5. srpna. Zájemci uslyší operu Georgese Bizeta - Carmen.

Spustit audio