Městům s parožím ve znaku přispěla na zábavné setkání i EU

24. září 2010

Delegace českých měst a obcí, které mají ve znaku jelena nebo alespoň jelení paroží, mezi nimi Rychnov nad Kněžnou, Svoboda nad Úpou a Libáň z královéhradeckého kraje, se sejdou v pátek a v sobotu v Semilech. Na zábavnou akci Parohatá města, jež vyjde zhruba na 300.000 korun, přispěla místní radnici i Evropská unie z programu Phare CBC. Do Semil dorazí rovněž zástupci polské Jelení Hory a německého Hirschfelde, tedy Jeleního Pole. ČTK to řekl vedoucí odboru kultury ze semilského městského úřadu Vladimír Kubík.

"Parohatými městy se chceme pobavit a s pomocí nadsázky ukázat, že ne všechny věci se musejí brát vážně," dodal Kubík. K projektu, který zaštítily Semily a Jelení Hora, se přihlásilo 49 tuzemských měst a obcí, podle Kubíka na slavnosti přijedou delegace přibližně ze 30.
V pátek se sejde Parohatý miniparlament, kromě semilského starosty Františka Mojžíše v něm zasednou starosta největšího českého parohatého města a nejmenší parohaté obce, starosta obce s jelenem v názvu, Horního Jelení, a starosta z parohatého města s parohatým jménem - Jan Jelínek z Jedovnic u Brna. "Parlament určí, jestli se setkání parohatých měst budou konat jednou za rok, nebo jednou za dva roky a kde se odehraje příští," prozradil Kubík.
Parlament rovněž rozhodne o žádosti Rovenska pod Troskami o zařazení do společnosti parohatých měst. "Rovensko má sice ve znaku pouze laň, ale jeleni ji mezi sebe jistě rádi připustí," podotkl Kubík. Za laň předem výrazně loboval kapelník hudební skupiny Rebel z Rovenska Pavel Matys. Složil hymnu parohatých měst. Na setkání ji společně s Rebelem zazpívají dva sbory, doprovodí je semilský Komorní symfonický orchestr Krkonošského metra.
Parohaté oslavy začnou v pátek galavečerem, při kterém obdrží čestné občanství Semil režisérka filmů pro děti Věra Šimková- Plívová. Žije v nedaleké Chuchelně. V sobotu se ve Smolíčkově kouzelné zahradě pobaví děti a akce vyvrcholí Parohatým průvodem. V čele půjdou dva vypůjčení živí sobi a 4,5 metru vysoký kovový svařený jelen, tažený traktorem John Deer - v překladu pořadatelů Honza Jelen. Vystoupí divadlo z Jelení Hory a po 22:00 začne ohňostroj. Mezi sponzory akce patří vizovická společnost na výrobu ovocných destilátů Rudolf Jelínek.
"Nápad na setkání parohatých měst jsem dostali před třemi lety. Chtěli jsme, aby Semily lidé znali taky kvůli něčemu jinému než krematoriu a s ním souvisejícím rčením - Semily, město nemilý," vysvětlil Kubík. Radnice vypsala i literární soutěž na téma, jak město přišlo k jelenovi ve znaku. Objevily se opravdu neuvěřitelné fabulace, shrnul Kubík.

Logo
Spustit audio