Města a obce nesouhlasí s návrhem zákona o střetu zájmů

24. září 2010

Představitelé měst a obcí nesouhlasí s návrhy zákonů o střetu zájmů a neslučitelnosti některých funkcí. Svaz měst a obcí například tvrdí, že se jedná o zasahování do soukromí členů zastupitelstev, navíc kritizuje také velké množství legislativních vad, které se návrzích vyskytují. ČTK to řekl místopředseda svazu a starosta Čermné nad Orlicí na Rychnovsku Josef Bezdíček. "Nebráníme se a souhlasíme s tím, že je nutné potírat korupci, ale například v malých obcí by v případě platnosti tohoto zákona nikdo nechtěl kvůli různým omezením do zastupitelstva kandidovat," dodal Bezdíček.

Josef bezdíček uvedl, že nový zákon by určitě snížil zájem podnikatelů na menších obcích kandidovat do zastupitelstva, protože by museli omezit své aktivity a navíc přiznávat svůj majetek.
Snížení zájmu kandidovat by zákon přinesl i podle starosty Špindlerova Mlýna na Trutnovsku Oldřicha Šimka. "Žije tu 1300 lidí, máme 15 zastupitelů a velká ochota kandidovat není, navrhované opatření by to ještě zhoršilo," řekl Šimek. Ten tvrdí, že již nyní zákon o obcích upravuje možnost, že je členem zastupitelstva některý z podnikatelů. "Podnikatel v zastupitelstvu o konfliktní věci nemusí hlasovat. Pokud je soudný, vyřeší to tímto způsobem, pokud ne, tak to těžko vyřeší nějaká legislativa. Kdo to bude chtít obejít, tak si cestu samozřejmě nějak najde," řekl Šimek.
Předsednictvo Svazu města a obcí považuje za nevhodné posuzovat stejným způsobem neuvolněné a uvolněné členy zastupitelstev. "Neuvolnění členové zastupitelstev prakticky vždy budou mít nějaké další příjmy, ať už ze závislé činnosti, nebo jako podnikatelé. Vůči nim pak četné povinnosti stanovené tímto zákonem mají jednoznačně šikanózní charakter," stojí v usnesení předsednictva svazu, který se sešel v Čermné nad Orlicí na Rychnovsku.
Návrh zákona by vláda měla projednat do konce května, poslanci by jej měli dostat v červnu. Poslanecká předloha například počítá s tím, že by o svých majetkových a finančních poměrech a působení v orgánech firem informovali nejen poslanci a senátoři, ale i zastupitelé krajů a obcí s rozšířenou působností.
Svaz měst a obcí také odmítá, aby stát ukládal územní samosprávě další povinnosti, bez toho, aby obcím poskytl na tuto činnost finanční prostředky. "Již nyní má řada obcí problémy se zajišťováním rozvojových aktivit a vytvářením příznivého prostředí pro život občanů, neboť finanční prostředky, které má k dispozici, musí použít k zajištěních administrativních a byrokratizujících povinností," stojí v usnesení, které předsednictvo svazu přijalo.
Podle starostů jsou obce a města zavaleny velkým množství různých vyhlášek, oběžníků a formulářů od státních orgánů. "Za poslední roky množství byrokracie narostlo snad trojnásobně, stojí nás to zvýšené úsilí všechno zvládat. Vím, že mnoho starostů je z toho silně rozladěno," řekl Šimek.
Svaz měst a obcí České republiky je dobrovolnou, nepolitickou a nevládní organizací, jejímž cílem je hájit společné zájmy a práva obcí sdružených ve svazu. V současné době sdružuje 2469 obcí, ve kterých žije přes sedm milionů obyvatel České republiky.

Logo
Spustit audio