Měl rád prostá jídla a mezi nejoblíbenější patřilo i vánoční cukroví, které možná ještě neznáte. O kom je řeč?

I když měl prezident Tomáš Garrigue Masaryk možnost nechat si uvařit prakticky cokoliv, nejraději měl jednoduchá jídla, jako třeba kyselo nebo švestkové knedlíky s mákem.

Proto jako poslední recept na vánoční cukroví pro vás mám recept na Masarykovy knoflíky. Je opět prostý. Do mísy si připravte 300 g prosáté hladké mouky, 200 g změklého másla, 180 g na pánvi opražených a nahrubo nasekaných vlašských ořechů, 100 g krupicového cukru, 1 lžíci holandského kakaa a 1 žloutek.

Ze všech ingrediencí vypracujte těsto, udělejte z něj váleček o průměru 3 centimetry a v potravinové fólii nechejte odležet v chladu přes noc. Z válečku krájejte kolečka o tloušťce 1 centimetr a pečte dozlatova v troubě vyhřáté na 150 °C, dokud nebudou růžové. Ještě teplé je obalujte ve směsi moučkového cukru a vanilky. Nejlepší jsou několik dní uleželé, takže akorát o Vánocích.

autor: Iva Hüttnerová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.