Medový den s Českým rozhlasem. Zajímavosti i praktické rady

2. červen 2017

Oslaďte si s námi život a prožijte medový den s Českým rozhlasem Hradec Králové. O medu si budeme v pátek 2. června 2017 povídat s našimi nejlepšími odborníky z regionu, představíme vám nejstarší a nejlepší včelaře. Pokud přijdete do naší radiokavárny v Havlíčkově ulici mezi 9 a 12 hodinou, můžete ochutnat med na 100 způsobů a dostanete i recept na vynikající medovník. Chybět nebude ani celodenní soutěž se sladkou výhrou na konci.

V pátek 2. června 2017 se budeme ve vysílání Českého rozhlasu Hradec Králové od rána do večera věnovat Medovému dni. Protože med, to je lék i pro zdravého. Med je hustá sladká a lepkavá kapalina, vytvářená včelami (případně i jiným hmyzem) sběrem a zahušťováním sladkých šťáv. Pro včelstvo je med zásobou energeticky bohaté potravy. Během roku silné včelstvo vyrobí a z větší části i spotřebuje řádově stovky kilogramů medu.

Včelařství je jeden z nejstarších oborů lidské činnosti. Předmětem je chov včely medonosné. Výstupními produkty jsou med, vosk, propolis, pyl, mateří kašička a včelí jed. Významným výstupem včelařské činnosti je též opylení rostlin.


Sběr medu zobrazují jeskynní malby ve Španělsku z konce starší doby kamenné. Nejznámější je skalní kresba objevená v Pavoučí jeskyni (Cueva de la Araña) v Bicorp u Valencie stará 12 tisíc let. V zemích Blízkého východu je doložen chov včel v hliněných džbánech už v období 5.000 let před naším letopočtem a takto se tam včely chovají dodnes.

Z 9. století se dochovala zpráva arabských cestovatelů Ibn Rusta a Ibn Mahmuda Gordiziho, že poddaní knížete Svatopluka chovají včely v dřevěných nádobách a z medu vyrábějí opojný nápoj.

Včelaření se v Česku věnují z velké části malovčelaři ze záliby. Včelařství je však také profesionálním oborem realizovaným na včelích farmách.

Včelařky Romana Pacáková a Kristýna Štanderová

Med je směs cukrů, vody, a jiných složek. Specifické složení medu závisí nejvíc na směsi květů navštívených včelami, které med produkovaly a liší se podle lokality, období i jednotlivých včelstev. Hmotnost 1 litru medu je asi 1,4 kg.

Než se začal v evropské kuchyni používat třtinový a posléze i řepný cukr, hlavním sladidlem byl med. Až do 17. století se používal zejména do kaší, některých druhů chleba, nápojů (medovina), ale i masitých jídel. Dost časté bylo spojení medu, pepře, zázvoru a šafránu.

Elita českého včelařství se sešla v našem radioklubu

Po 2700 let byl med užíván pro léčení chorob včetně tropických až do plného pochopení příčin infekce v moderních dobách a nasazení antibiotik. Lidovému používání medu se tak dostalo vědeckého vysvětlení: med působí jako antibakteriální a antiseptický činitel. Antibakteriální vlastnosti medu jsou výsledkem nízké aktivity vody v medu způsobující osmózu, efekt peroxidu vodíku a vysoké kyselosti.

Ve staročeských textech se med (resp. plást medu, plástev) označuje slovem strdí (střední rod, to strdí, původně nesklonné) které je všeslovanského původu. V odborné včelařské terminologii se jako strdí označuje medem zanesené včelí dílo volně žijících včel.

Obr3.jpg

Český med, který produkují domácí včelaři, patří k nejkvalitnějším výrobkům. Pravidla vydaná v roce 1999 Českým svazem včelařů pro regionální známku Český med jsou přísnější, než evropská směrnice pro med i česká vyhláška ministerstva zemědělství.

Pátečním hostem po 10. hodině dopoledne bude v živém vysílání z radioklubu v Havlíčkově ulici v Hradci Králové včelař Václav Jirka, který vám přiblíží radosti i starosti života s včelami.

Po 11. hodině bude medová i naše radioporadna. Věnovat ji budeme medovému pečení.

Prostě celý den věnujeme medovým tématům. Určitě se dozvíte mnoho zajímavé a třeba i praktického.

Lada Klokočníková a moderátorka a včelařka současně Romana Pacáková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.