Medové karamelky

Začátek nového týdne si v Apetýtu osladíme. Vyrobíme si domácí medové karamelky – dobrůtku, na které si smlsnou velcí i malí.

Budete potřebovat následující tři ingredience:

  • 1/8 l mléka
  • 12 dkg medu
  • 10 dkg cukru

Postup:

  1. V mléce rozpustíme med, přidáme cukr a vaříme tak dlouho, až se od vařečky táhnou nitky – pozor, ať se nepřipálí!
  2. Pak vylijeme na plech s pečícím papírem, necháme v chladu ztuhnout.
  3. Ostrým nožem namočeným ve studené vodě krájíme hmotu na karamelky na kostky.
  4. Kdyby náhodou nechtěly tuhnout, jsou málo povařené. Můžeme je dát zpět do hrnce a znovu vařit, až k výsledné podobě tuhé karamelové hmoty.
  5. Následně je vložíme do malých papírových košíčků a použijeme jako sladký dárek pro někoho blízkého. 

Související

  • Sachr dortík

    V pondělním Apetýtu nabízíme recept od našich posluchačů, tentokrát na sváteční sachr dortík.

  • Rychlý medovník

    Sladce vstoupíme do prvního týdne roku 2021 a to receptem, ve kterém nesmí chybět med.

  • Domácí likér z ledových kaštanů

    Mléko nebo smetana, vejce, cukr, koření a samozřejmě také trocha něčeho ostřejšího. Kombinace těchto ingrediencí je známá snad po celém světě.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.