Masopustní křehulky
Rychlé a jednoduché těsto s tvarohem a mandlemi je základem masopustních křehulek. Zkuste smaženou sladkou dobrotu, která se podává s marmeládou a smetanou. Recept nabízí kulinář Petr Stupka.
- 2 žloutky
- 2 vejce
- 50 gramů másla
- 150 gramů cukru krupice
- 250 gramů měkkého tvarohu
- 100 mililitrů mléka
- 40 gramů mandlí
- 250 gramů polohrubé mouky
- rum
- citronová kůra
- 1/2 prášku do pečiva
- olej na smažení
- vanilkový cukr na obalení
- kysaná smetana
- meruňková marmeláda
Máslo, žloutky, vejce a cukr důkladně vyšlehejte do pěny. Tvaroh povolte mlékem, přidejte do něj sůl, trochu rumu, loupané madle krájené na plátky, citronovou kůru a následně vše smíchejte dohromady a zahustěte moukou.
Z řídkého těsta vykrajujte namočenou lžící malé nočky, kuličky. Smažte v mírně rozehřátém oleji.
Hotové koblížky cukrujte vanilkovým cukrem a podávejte s teplou rozvařenou marmeládou z ovoce a kysanou smetanou.
Související
-
Tradiční masopustní koblihy, moderní koblížky a boží milosti
Čerstvé koblížky a další smažené sladké pečivo neodmyslitelně patří k tradičnímu jihočeskému masopustu. Vyzkoušejte tři recepty podle kulináře Petra Stupky.
-
Škvarkové pagáčky
Slané škvarkové pečivo se dříve v různých obměnách peklo všude uprostřed Evropy. Tento recept je z Valašska, kromě pšeničné mouky se v něm používá také mouka pohanková.
-
Koláč Santiago
První dochované zmínky o tomto mandlovém koláči jsou ze středověku. Proslavil se ale až ve spojení se svatojakubskými poutěmi do Santiaga de Compostela ve Španělsku.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.