Koláč Santiago

První dochované zmínky o tomto dezertu jsou ze středověku. Proslavil se ale až ve spojení se svatojakubskými poutěmi do Santiaga de Compostela ve Španělsku. Každý poutník je na konci cesty odměněn kouskem mandlového koláče Santiago. Připravit si ho ale klidně můžete i doma. Recept nabízí kulinář Petr Stupka.

Ingredience
  • 220 gramů cukru krupice
  • 5 vajec (žloutky a bílky zvlášť)
  • 250 gramů jemně mletých mandlí
  • špetka skořice
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • máslo na vymazání formy
  • špetka soli
  • cukr moučka pocukrování

Troubu předehřejte na 160 stupňů Celsia. Otevírací dortovou formu o průměru 25 centimetrů vymažte máslem, nebo vyložte pečicím papírem.

Žloutky vyšlehejte s polovinou cukru a skořicí do pěny.

Bílky šlehejte s trochou soli do tuhého sněhu a následně do nich zašlehejte zbylou část cukru tak, aby hmota ztuhla.

Zvolna promíchejte obě hmoty spolu s citronovou kůrou a mletými mandlemi. Těsto vložte do formy a pečte v předehřáté troubě 30 až 40 minut.

Vychladlý dort cukrujte moučkovým cukrem. Originál má na sobě znamení svatojakubského kříže a podává se se sklenkou sladkého vína či citronového likéru.

Související

  • Rybízový koláč z kyšky

    Vláčný a zároveň velmi vydatný je koláč podle receptu Petra Stupky. Lehkou kyselost mu propůjčuje rybíz, takže se recept hodí na léto, ale můžete použít i mražené ovoce.

  • Dort „jako sachr“

    Jednoduchý recept kulináře Petra Stupky přinese zaručený výsledek. Dezert, který připomíná tradiční vídeňský sachr dort, potěší členy rodiny i nečekanou návštěvu.

  • Valašský frgál s hruškovou náplní

    Frgál je tradiční sladké pečivo z Valašska. Velké kynuté koláče se připravují s tvarohem, povidly a dalšími náplněmi. Kulinář Petr Stupka nabízí recept s hruškami.