Masopustní boží milosti
podle paní Mirky
Suroviny:
300 g hladké mouky
3 - 4 žloutky
2 lžíce rumu
70 g moučkového cukru
cca 125 ml sladké smetany
1 lžička sušeného droždí
špetka soli
sádlo na smažení
moučkový a vanilkový cukr na posypání
Postup:
Z uvedených surovin vypracujeme těsto, které by mělo být měkčí, než těsto nudlové. Zabalíme jej do fólie nebo přiklopíme miskou a necháme asi 30 minut odpočinout.
Na pomoučeném vále vytvoříme z těsta váleček, který rozdělíme na cca 20 stejných kousků. Z každého vytvoříme bochánek, rozválíme jej na placku, rádýlkem několikrát nakrojíme, zformujeme do tvaru kytičky a ve vyšší vrstvě rozpáleného sádla smažíme dozlatova. Usmažené boží milosti přendáme na savý papír. Jakmile se vsákne přebytečný tuk, bohatě pocukrujeme.
Poznámka: Z těsta můžeme též vykrajovat různé tvary tvořítky. Ostatní postup je stejný.
Celková doba přípravy cca 1 a 1/2hodiny
20 ks
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka