Masokombinát Jičín investoval kvůli normám EU přes 130 milionů korun

24. září 2010

Přes 130 milionů korun investovala kvůli splnění potravinářských norem Evropské unie společnost Masokombinát Jičín, která patří k největším zpracovatelům masa v Královéhradeckém kraji. "Naše provozy nyní vyhovují všem příslušným předpisům, což potvrdila i kontrola komisařů z Bruselu," řekl ČTK ředitel masokombinátu Ladislav Adam. Od vstupu do EU si podnik slibuje, že se mu otevře možnost vyvážet na západní trhy.

"Již nyní evidujeme zájem nizozemských odběratelů o výseková masa a z Německa o šunkové výrobky a speciality," uvedl Adam. Jaký objem by mohl podnik vyvážet, si netroufá odhadnout. "Vše ukáží až první měsíce po vstupu do unie," řekl.
Poslední investici za 23 milionů korun podnik provedl začátkem letošního roku v provozu v Pecce na Jičínsku, kde má hovězí porážku a produkci vařených výrobků. "Provoz jsme do konce února zmodernizovali, instalovali jsme například novou klimatizaci a technologii porážky," popsal Adam. Pokud by podnik investici neprovedl, musel by provoz uzavřít a tamních 33 zaměstnanců propustit.
V hlavním provoze v Jičíně podnik od podzimu 2002 investoval přes 110 milionů korun. Hlavní investice šla do nové porážky prasat, která běží od loňského března. Dále masokombinát investoval do čistírny odpadních vod, trafostanice, chlazení a dalších zařízení.
Zhruba před rokem podnik pořídil zaměstnancům i nové pracovní oděvy v různých barvách podle jednotlivých provozů. "Například lidé v dopravě mají oblečení červené, v balení fialové, v masné výrobě bíle a na porážce v pepitu," řekl Adam. Celkem ve firmě pracuje asi 235 lidí.
Největším oříškem pro splnění norem bylo podle něj profinancování investic. Nakonec firma hlavní část nákladů pokryla úvěrem a z vlastních zdrojů, menší část hradí prostřednictvím leasingu.
Letos Masokombinát Jičín očekává zvýšení tržeb na úroveň 700 milionů korun po loňské téměř půl miliardě korun. "Nárůst je dán tím, že loni jsme kvůli rekonstrukci chladírny a zkušebnímu provozu porážky nejeli na plný výkon. Také se nám více podařilo prosadit s dodávkami na Moravu a do obchodních řetězců," řekl Adam.

Logo
Spustit audio