Manželé z Klatov protancovali život, s parketem se loučí po šedesáti letech

5. červen 2024 10:35

Pokud někdo během minulých zhruba šedesáti let chodil do tanečních nebo na předtaneční výchovu v Nýrsku, Švihově, Horažďovicích či Domažlicích, je dost pravděpodobné, že ho tanci a společenskému chování učili taneční mistři manželé Kociánovi. Ti se s kariérou rozloučili letos na konci května ve Švihově.

Tanec a výuka základů společenského chování se staly celoživotní náplní tanečních mistrů manželů Kociánových z Klatov. Téměř šedesát let po práci a o víkendech vyjížděli do menších městeček na Klatovsku, aby tam vedli různé formy tanečních kurzů – od předtaneční výchovy přes klasické taneční a kurzy pro dospělé až po nácviky předtančení na různé plesy. A to i v době, kdy jim do tance třeba zrovna moc nebylo. Poslední závěrečnou lekci měli na konci května ve Švihově, rozloučil se s nimi plný sál místního kulturního domu.

Taneční kurzy

Tanečnímu mistrovi Josefu Kociánovi je nyní osmdesát let. „V roce 1964 jsem nastoupil jako důstojník do Klatov. Probíhaly různé armádní soutěže, mimo jiné ve společenském tanci. Sháněl jsem partnerku a našel Jaroslavu,“ vypráví. Partneři spolu začali tančit a v roce 1966 se vzali. Hned po svatbě nastoupili do Plzně na čtyřletou večerní taneční konzervatoř.

Do života manželů zasáhlo dění v roce 1968. Josef Kocián byl z politických důvodů vyhozen z armády. Konzervatoř Kociánovi dokončili v roce 1970, jenže v Klatovech měli pak zakázáno tančit. „V Horažďovicích a Nýrsku si nás ale místní organizace KSČ vyžádala. Časem jsme začali s kurzy také ve Švihově a pak ještě v Domažlicích a Železné Rudě,“ popisuje paní Jaroslava.

Od silnic rovnou na parket

„Poté, co jsem musel odejít armády, jsem sehnal zaměstnání jen u silnic. Od roku 1970 jsem asfaltoval všechny silnice v západočeském regionu. Pamatuji si, že v Nýrsku jsme pořádali taneční vždy v sobotu od 14 hodin, ale zároveň jsem v sobotu musel odvážet asfalt. Šel jsem tedy jezdit třeba ve tři hodiny ráno, abych byl v poledne doma, a ve 14 hodin už jsme baletili v Nýrsku,“ vzpomíná s úsměvem pan Josef.

Dle paní Jaroslavy představoval její manžel vždy přirozenou autoritu a nikdy neměl problém v rámci kurzů s dětmi nastolit pořádek. Pan Josef si myslí, že velkou roli hraje slavnostní oděv. „Když se lidé hezky oblečou, chovají se jinak, než když na sobě mají rifle.“

Stýskat se manželům Kociánovým po jejich profesi nebude – to své si prý už užili. Ale na chvíle strávené na parketu budou s láskou vzpomínat. Vždyť kdo až může říct, že celý život protancoval?!

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Nejnovější zprávy

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.