Manévry na hranicích s Polskem. Policie nacvičuje příchod migrantů

9. březen 2017

Česká policie ve čtvrtek odpoledne zahájila na hranicích s Polskem další cvičení zaměřené na migraci. Zapojí se do něj 290 českých i polských policistů, vojáků, celníků nebo zdravotníků. Na přechodech budou zavedeny namátkové kontroly, zřízeno bude také registrační místo pro uprchlíky, uvedla mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová. Policie nepředpokládá, že by cvičení zásadním způsobem omezilo dopravu. Potrvá do pátku.

Cvičení začalo na základě fiktivního rozhodnutí vlády ve 14.00. Týká se 795 kilometrů hranic s Polskem, 13 bývalých hraničních přechodů a čtyř úseků zelené hranice.

Podle prvního náměstka policejního prezidenta Martina Vondráška je cílem cvičení vyzkoušet si, za jak dlouho se policisté dostanou na určená místa, jak rychle si dokážou postavit zázemí ke kontrolám.

„Měli bychom si také vyzkoušet, jak jsme schopni koordinovat síly tří bezpečnostních sborů, jestli nám na státní hranici dostatečně funguje spojení," dodal Vondrášek.

Opatření proti nakažlivým chorobám

Ozbrojené složky si vyzkoušejí zprovoznění registračního místa pro uprchlíky, které vznikne poblíž bývalého hraničního přechodu Chotěbuz. Poprvé tam budou cvičit postupy pro případ, že by se mezi příchozími uprchlíky objevila nakažlivá choroba. Kvůli tomu se cvičené účastní i zdravotníci ministerstva vnitra, kteří se budou starat o pacienty nebo o jejich převoz do nemocnic.

„Dál bychom si rádi ověřili dojezdové časy lékařů ve chvíli, kdy je zvýšený záchyt cizinců a ti se potom přesunou do záchytných zařízení," doplnila náměstkyně ministra vnitra Monika Pálková.

Hranice s Polskem jsou posledním tuzemským hraničním úsekem, kde se cvičení bezpečnostních složek ještě nedělalo. Podle Vondráška je riziko migrace směrem z Polska pro Česko nejnižší ze všech sousedních států. Po skončení policie cvičení vyhodnotí a zpracuje informaci pro vládu s návrhy a požadavky na zajištění vhodných podmínek.

O tři tisíce migrantů méně

České ozbrojené složky v předchozích dvou letech nacvičovaly ochranu hranic několikrát. První akce se konala na konci září 2015, kdy 800 vojáků a policistů kontrolovalo hranici s Rakouskem. Loni v březnu pak policisté opět na hranici s Rakouskem simulovali příchod většího množství uprchlíků. Zaměřili se na kontroly běženců a fungování registračních míst.

V dubnu asi 150 vojáků v Jihomoravském, Zlínském a Moravskoslezském kraji prověřilo dojezdové časy k hranicím pro případ nenadálé krize. Další cvičení bylo v září, kdy policisté zavedli namátkové kontroly na hranicích se Slovenskem, Německem a Rakouskem. Naposledy byly kontroly zavedeny na hranicích s Německem na konci loňského listopadu.

Policie loni v Česku zadržela 5261 cizinců, kteří byli v zemi nelegálně. Meziročně to bylo o 3302 zadržených cizinců méně. Hlavním důvodem byl pokles tranzitní migrace. Přes Česko do států západní či severní Evropy tolik nepostupovali uprchlíci v souvislosti s migrační krizí, která vypukla v roce 2015, kdy počet zadržených cizinců v tuzemsku prudce vzrostl.

Do cvičení se zapojí 290 českých i polských policistů, vojáků, celníků nebo zdravotníků.
zdroj: ČTK
Spustit audio