Manažeři Progres Investu stráví za mřížemi 8 a 5 let

12. duben 2012

Osm a pět let vězení za podvody v kauze firmy Progres Invest uložil Krajský soud v Hradci Králové podnikatelům Vladimíru Michkovi a Pavlu Dvořákovi. Obžalovaní bývalí manažeři podle spisu koncem 90. let připravili přes 35 tisíc klientů zhruba o půl miliardy korun.

Krajský soud v Hradci králové dnes uložil oběma manažerům společnosti Progres Invest tresty na spodní hranici trestní sazby. Navíc jim zakázal působení ve vedení firem. Některým poškozeným také musejí uhradit škodu.

Zakladatel Progres Investu Vladimír Michek by tak měl strávit za mřížemi osm let, Pavel Dvořák pět.

Podle slov předsedy senátu byla firma Progres Invest od začátku budována kvůli podvodu.

Ani jeden obžalovaný k soudu nepřišel. Proti Michkovi bylo trestní řízení vedeno jako proti uprchlému. Dvořák se opět omluvil. Na místo dorazila zhruba desítka poškozených.

Obhájci Michka a Dvořáka se na místě odvolali, takže rozsudek není pravomocný.

Královéhradecký soud vynesl trest nad oběma manažery již v roce 2006. Tehdy jim uložil vězení na devět let pro Michka a 6,5 roku pro Dvořáka. Vrchní soud však verdikt zrušil a celá kauza byla vrácena k došetření. Musela pak následovat nová obžaloba, která se nyní uzavírá novým vynesením rozsudku i výše trestu.

Firma Progres Invest, která působila po celé zemi, se zhroutila na podzim 1997 a v únoru 1998 ji soud poslal do konkurzu.

autoři: rep , ova , Marína Dvořáková
Spustit audio