Makové řezy se švestkovými povidly. Mák a švestky si spolu výborně rozumí

Maková semena jsou především významným zdrojem vápníku, kterého obsahují dokonce daleko víc, nežli mléko nebo sýry. Jsou velmi důležitá při udržování zdraví našich kostí a zubů, pomáhají předcházet osteoporóze a zubnímu kazu. Pozitivně působí také na svalovou a nervovou soustavu, napomáhají například ke zlepšení paměti.

Ingredience
  • Na těsto: 4 vejce
  • 120 g třtinového nebo krupicového cukru
  • 100 ml mléka
  • 180 g oleje
  • 240 g hladké mouky
  • 150 g mletého máku
  • 1 prášek do pečiva
  • Na náplň a na potření: cca 500 g švestkových povidel
  • trochu rumu, špetka mleté skořice
  • 500 ml 40% smetany ke šlehání
  • poleva z bílé čokolády

Z uvedených surovin zpracujeme těsto. Nejprve utřeme žloutky s cukrem, poté postupně zašleháme olej. Do husté pěny, která nám vznikne, vmícháme mletý mák, mouku, do které jsme promíchali pečící prášek a naředíme mlékem. Upečeme na plechu s vyšším okrajem, předem vymazaným tukem a vysypaným hrubou moukou. Pečeme ve středně vyhřáté troubě při 180°C cca 25 minut.

Prochladlý korpus vyklopíme a necháme důkladně vystydnout. Pak ho podélně pečlivě rozkrojíme, nejlépe pomocí pevné nitě. Spodní plát potřeme polovinou švestkových povidel, které jsme ochutili rumem a mletou skořicí. Povidla necháme chvilku zaschnout a potom na ně naneseme vrstvu do tuha ušlehané šlehačky. Kdo chce, může ji přisladit, ale není to třeba. Opatrně přiklopíme vrchní plát, moučník začistíme a jeho povrch potřeme zbylými povidly.

Makové řezy se švestkovými povidly

Chceme-li docílit, aby se povidla pěkně leskla, nahřejeme je a vlahými polijeme povrch moučníku. Po důkladném zaschnutí odobíme polevou podle své fantazie, můžeme však ponechat i bez polevy.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko