Majitelé domů nečistí chodníky

18. prosinec 2002

Současné počasí s přeháňkami mokrého sněhu a deště je nebezpečné nejen pro řidiče, ale i pro chodce. Přes noc mokré cesty namrznou a ráno čeká všechny nepříjemné překvapení. Náledí bylo ráno v Praze téměř všude. Zatímco ulice byly posypané, chodníky byly čisté jen málokde. O většinu chodníků v hlavním městě by se měli starat majitelé domů, ale zákon jim to neukládá. Záleží tedy jen na nich, zda nechají lidi před svými domy klouzat.

Jen asi deset procent chodníků v Praze spadá pod Technickou správu komunikací (TSK), která se stará o pražské ulice. Jsou to chodníky u budov vlastněných magistrátem nebo například pěší zóna na Můstku či Staroměstské náměstí. Tyto lokality byly podle mluvčího TSK Libora Sosnovce ošetřené a pro chodce bezpečné.

Zákon majiteli nemovitosti, ke které je přilehlý chodník, nepřikazuje, že musí sníh odklidit. Domácího může upozornit městský strážník nebo úředník z městské části, aby chodník uklidil. Když to ale majitel neudělá, neexistuje pro něj žádný postih. Pokud si ale před jeho domem někdo zlomí nohu, odpovídá majitel za škodu, kterou způsobil. Většinou jsou pojištění, takže záležitost řeší pojišťovna, mnohdy to skončí u soudu a táhne se to. Mnohde by stačilo uklidit jen část chodníku, pokud je příliš široký. Podle vyhlášky by měl být čistý a pro chůzi bezpečný alespoň pruh široký 1,5 metru. Často ale není odklizen sníh nebo posypané náledí ani na tak úzké části chodníku. Lidé se tak musí spoléhat na to, že na zledovatělém povrchu udrží rovnováhu.

Někteří lidé si stěžují i na způsob ošetřování chodníků a ulic. Zejména ženám vadí chemické posypy, protože sůl poškozuje obuv, na které zůstávají ošklivé mapy. Na chodníky se nyní více používá mechanický posyp, který ale také může botám škodit, pokud jsou jeho částečky příliš velké.

Spustit audio