Lyžaři v Orlických horách se dočkají dvou sedačkových lanovek

24. září 2010

Letošní lyžování v Orlických horách by mělo být mnohem komfortnější než v minulosti. Největší lyžařské areály hor v Říčkách a Deštném totiž chystají výstavbu sedačkových lanovek. V Orlických horách, které navštěvují hlavně čeští lyžaři, zatím žádná sedačková lanovka není. Dál se stavbou čtyřsedačkové lanovky jsou v Říčkách. Tamní Ski Klub plánuje, že do deseti dnů začne stavět podpěry a celou lanovku za přibližně 60 milionů korun dostaví na přelomu října a listopadu.

"Lanovka o délce 1200 metrů a kapacitě asi 2000 lyžařů za hodinu vznikne místo vleku Transporta na Zakletý vrch. Celková přepravní kapacita střediska vzroste o 30 procent na 3450 lyžařů za hodinu," řekl ČTK Stanislav Havel ze Ski Klubu.
Díky lanovce by měly zmizet fronty, které ve špičkách zejména o Vánocích činily až přes půl hodiny. Za vyšší komfort si však lyžaři, kterých do Říček v zimě přijede kolem 100.000, připlatí. "O definitivních cenách zatím nebylo rozhodnuto, ale měly by být vyšší asi o 20 až 30 procent," řekl Havel. Loni stála denní jízdenka pro dospělého v Říčkách 350 korun.
V Deštném zatím zahájení stavby dvousedačkové lanovky čeká na vydání stavebního povolení. "Pokud vše půjde hladce, mohlo by se začít stavět v polovině září. Vše bychom chtěli stihnout do Vánoc," řekl ČTK šéf deštenské vlekařské firmy Sportprofi František Prouza. Stavba 900 metrů dlouhé lanovky, která je repasovaným zařízením, přijde asi na 15 milionů korun.
Lanovka v Deštném povede na sjezdovkách Marta I na Studený vrch. Žádný vlek nahrazovat nebude, takže celková přepravní kapacita střediska vzroste z 6300 na asi 7700 lyžařů za hodinu. Vedle lanovky Sportprofi chystá i osvětlení pro večerní lyžování a rozšíření zasněžování na Martě I, vše celkem za asi 2,5 milionu korun. Jízdné podle Prouzy zůstane na loňských cenách, kdy například denní jízdenka dospělého stála 420 korun.
Výstavba lanovek je trendem posledních let zejména v Krkonoších. Před dvěma týdny se rozjela na Černé hoře u Janských Lázní v Krkonoších nová kabinová lanovka za zhruba 130 milionů korun. Novou čtyřsedačkovou lanovku za asi 60 milionů korun v Krkonoších staví i společnost Snowhill v areálu Herlíkovice u Vrchlabí. První pasažéry by měla svézt do konce listopadu. Nejvíce lanovek, celkem pět, má největší české lyžařské středisko Špindlerův Mlýn. Přepravní kapacita střediska činí přes 19.000 osob za hodinu. Také jízdné je ve Špindlerově Mlýně nejdražší v zemi: jednodenní skipas stál v minulé sezoně 750 korun.

Spustit audio