Lyžaři si budou moci přivolat vrtulník, musí předem zaplatit

24. září 2010

Turisté, kteří v zimě zamíří do Krkonoš a Orlických hor budou mít od letošního prosince šanci si za roční paušál přivolat vrtulník i k lehčím zraněním, ke kterým běžně letecká záchranná služba nelétá. Nadstandardní služby bude na horách poskytovat společnost Delta System Hems, informuje ve svém dnešním vydání pro Královéhradecký kraj Mladá fronta Dnes (MfD). "Několik prvních týdnů budeme poskytovat lékařskou péči bezplatně každému, kdo o ni projeví zájem. Později už budeme přednostně k dispozici pouze účastníkům našeho projektu," řekl ředitel obecně prospěšné společnost Delta System Hems Tomáš Suchánek.

Do projektu OK - Ambulance se mohou lidé zapojit prostřednictvím internetu, roční příspěvek bude dospělé stát zhruba 1300 korun, rodinu zhruba 3000 korun. Následně lidé získají kartu s identifikačním číslem, kterou využijí při přivolání vrtulníku.
Nová služba by měla být pouze doplňkem fungujícího systému letecké záchranné služby, projekt bude zasahovat pouze u případů, které vyžadují rychlou zdravotní péči. "Na horách i běžné úrazy nabývají na vážnosti. Ke zlomenému bérci nebo stehnu letecká záchranka nepřiletí, i když dlouhý transport v náročném terénu může léčbu zranění zkomplikovat a zanechat třeba i trvalé následky na pacientově zdraví," řekl vrchlabský chirurg Jiří Paták, který je vedoucím lékařem projektu.
Vrtulník projektu OK - Ambulance by měl být připraven ve Vrchlabí, aby byl připraven co nejdříve zasáhnout, od ledna se služby OK - Ambulance mají rozšířit do celé Evropy. "V případě úrazu nebo náhlé poruchy zdraví při cestě mimo republiku budou moci registrovaní účastníci projektu využívat náš nepřetržitý medicínský informační a poradenský servis v českém jazyce a případně i leteckou transportní službu," řekl Suchánek.

Logo
Spustit audio