Logo Svazku Krkonoše jako symbol

24. září 2010

V duchu hesla "Krkonoše - hory bez hranic", které patří k hlavním ideám Svazku měst a obcí, je nadále rozvíjena intenzivní spolupráce s partnery na polské straně Krkonoš. Turistické regiony Krkonoše na české i polské straně hor, neměly společné logo, kterým by se mohly jednotně presentovat na veřejnosti, v nejrůznějších tiskovinách, na propagačních materiálech a předmětech, při veletrzích cestovního ruchu. Krkonoše - svazek měst a obcí vypsal veřejnou soutěž návrhů loga, které bude používáno ve spojení s názvem Krkonoše.

Ze zhruba 50ti zaslaných návrhů bylo po dlouhém rozmýšlení a mnoha konzultacích, do kterých byly zapojeni zástupci polské strany Krkonoš, vybráno logo: modrý reliéf hor se siluetou Sněžky a oranžovým sluncem v pozadí. Součástí je výrazný nápis Krkonoše. Logo bylo vypracováno i v polštině s nápisem Karkonosze. V dohledné době bude připraven manuál, který vysvětlí organizační i technická pravidla pro jeho používání.
V souvislosti s propagačními aktivitami Krkonoš - svazku měst a obcí a řešením alespoň částečně sjednocené prezentace tiskovin pro veletrhy cestovního ruchu bude z iniciativy SMO a Pracovní skupiny pro společnou propagaci Krkonoš sestaven doporučený "grafický manuál" pro ty, kteří vydávají vlastní propagační materiály. A to z důvodu sladění, ale i zachování vnitřní diferenciace propagačních materiálů, které jsou při veletrzích cestovního ruchu v Čechách i zahraničí ve stojanech nebo v deskách na pultech expozic, ale i samostatně, distribuovány odborníkům i veřejnosti.
Připomeňme, že již v kulturně vyspělé oblasti Mezopotámie a Středomoří, v období otrokářského řádu, začaly vznikat obrázkové ideogramy (symboly pro vizuální komunikaci) pro určitý pojem, který bylo možno vyjádřit mluvenou řečí. Předpokladem pro přečtení ideogramu byla znalost pojmu, který vyjadřoval. Místní označení (navršené kameny), značící hranice pravěkých lovišť, vruby do stromů, barevné značky i tetování jsou symboly, jejichž správný význam však někdy těžko chápeme. A symboly jsou v hojné míře používány dodnes. Co jsou vlastně symboly, chcete-li loga? Snaha o grafické ztvárnění, zjednodušenou identifikaci a snaha o "vyznačení loviště".

Logo
Spustit audio