Lívance s jahodovým krémem

podle paní Mirky

Suroviny:


Na lívance:

500 ml mléka
cca 300 g polohrubé mouky
30 g droždí
50 g cukru
2–3 lžíce oleje
2 vejce
1 lžička strouhaného muškátového oříšku
sůl
50 g slaniny
100 g rozehřátého másla

Na krém:

400 g měkkého tvarohu
125 g (1/2balení) pomazánkového másla bez příchutě
3 lžíce moučkového cukru
1 vanilkový cukr
250 g čerstvých jahod
200 ml smetany ke šlehání

Postup:


Droždí třeme s cukrem, dokud se nerozpustí. Pak přidáme mouku, vlažné mléko, vejce, olej, muškátový oříšek, sůl a vymícháme řídké těsto, které necháme na teplém místě kynout. Pánev potřeme slaninou a malou naběračkou na ni lijeme vykynuté těsto. Jakmile těsto začne na povrchu osychat, obrátíme a pečeme po druhé straně. Potom pánev opět potřeme slaninou a takto opakujeme do spotřebování těsta. Upečené lívance potřeme rozpuštěným máslem a podáváme je s jahodovým krémem.

Příprava krému:
Tvaroh, pomazánkové máslo, vanilkový a moučkový cukr dobře našleháme. Pak přidáme omyté, osušené a na kousky nakrájené jahody, dotuha ušlehanou smetanu a zlehka promícháme. Krém je velmi osvěžující, nepřeslazený a využít ho můžeme pro různé příležitosti, nejenom k lívancům.


Celková doba přípravy cca 1 a půl hodiny
6 porcí

autoři: odborník , Mirka Kuntzmannová

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.