Lidé z Horních Teplic u Náchoda nechtějí vesnici pro cizince

24. září 2010

Obyvatelé Horních Teplic na Náchodsku jsou proti záměru firmy Morgen Flur postavit u obce rekreační domky pro turisty ze zahraničí, zejména z Nizozemska. Lidé se obávají, že s přílivem rekreantů přibude provoz na silnicích a že nové stavby naruší krajinu. Zastupitelé Teplic nad Metují, pod které Horní Teplice spadají, výstavbu podporují. Uvedla to Mladá fronta Dnes (MfD) v příloze pro Královéhradecký kraj.

Náchodská společnost Morgen Flur chce nedaleko Horních Teplic v Chráněné krajinné oblasti Broumovsko postavit 30 domků. Výstavba by měla přijít zhruba na 130 milionů korun.
"Domy mají vyrůst v místech, kam se nehodí. Obáváme se trvalého snížení kvality životních podmínek. Obec by byla výrazně zatížena dopravou jak ze stavby, tak z vlastního provozu. Také se bojíme hluku ze sekaček či bujarých oslav," tvrdí Jiří Malík z Horních Teplic. Usedlíci s tím podle něj mají dlouholeté zkušenosti, protože polovinu obyvatel obce již nyní tvoří rekreanti.
Radnice v Teplicích nad Metují si ale od výstavby slibuje nová pracovní místa, vybudování kanalizace a rekonstrukci dvoukilometrového úseku silnice. "Projekt je teprve na počátku, ale vše nasvědčuje tomu, že bude pro obec přínosem," míní starosta Milan Brandejs.
Společnost Morgen Flur tvrdí, že architektonické ztvárnění území i domků vychází z tradic typických pro Broumovsko. "Záměrem je, aby nová zástavba byla urbanisticky a architektonicky přidružena ke stávající tak, aby nedošlo k zásahu do krajiny," říká předseda představenstva společnosti Michael Mikšovský.
Podle Malíka by měl záměr výstavby domů projít hodnocením vlivu na životní prostředí. Tomu se Morgen Flur nebrání. "Pokud bude schválena změna územního plánu, pravděpodobně požádáme ministerstvo životního prostředí, aby nám sdělilo, zda toto posouzení bude potřeba. Rozhodnutí bude na něm," řekl Mikšovský.
Správa Chráněné krajinné oblasti Broumovsko se k záměru výstavby v Horních Teplicích zatím nechce vyjadřovat. "Situaci sledujeme, ale v této fázi je na oficiální stanovisko brzy. Záměrem se samozřejmě budeme zabývat," řekl vedoucí správy Jan Piňos.

Logo
Spustit audio